Kirje menneisyyteen

15.2.2010 20:49

Alkuperäinen nimi:Storm Warning
Valmistusvuosi:2007

Arvoisa vastaanottaja.

Olen hyvin huolestunut elokuvataiteen suurkuluttaja vuodesta 2010. Muuta henkilöllisyydestäni sinun ei tarvitse tietää. Jos kaikki käy kuten toivon ja aikakoneeni toimii, olet australialainen käsikirjoittaja Everett De Roche. Olet juuri kirjoittamassa kauhuelokuvaa, josta muodostuisi lopulta elokuva nimeltä Storm Warning. Tiedän, että elät 70-lukua ja et varmasti pysty edes lukemaan tätä kirjettä koska olet niin PCP-pöllyssä, mutta yritä silti edes parhaasi mukaan ymmärtämään sanomani. Noin kolmenkymmenen vuoden kuluttua elokuvasi kuvataan ja julkaistaan. Et ennen sitä onnistu saamaan rahoitusta elokuvalle. Sitä levitetään laajasti ympäri maailmaa erinäisissä halpiskauhujulkaisuissa ja televisiokanavilla. Kenties jopa miljoonat ihmiset näkevät sen.

Samalla nämä lukuisat ihmiset pettyvät. Tämä kirjoitushetkellä varmasti omaperäiseltä vaikuttava idea yläluokkaisesta pariskunnasta joka ajautuu sisäsiittoisten murhaajajunttien vangeiksi tulee valitettavasti olemaan täysin vanhentunut julkaisuvuonna. Olemme nähneet näitä elokuvia jo kymmenien vuosien ajan satoja, ja vaikka sen kirjoittaminen varmasti vaikuttaa ovelalta idealta, pyydänkin sinua nyt heti lopettamaan sen. Älä pilaa maailmaa elokuvalla, jota ei tarvita.

Olet varmasti sitä mieltä, että Storm Warning on tarpeettomuutta lukuun ottamatta hieno elokuva sen valmistuttua. Olen täysin eri mieltä, ja suurin osa sen huonoudesta on täysin sinun syytäsi, herra De Roche. Valmis käsikirjoituksesi huokuu ammattitaidottomuutta ja absoluuttista kyvyttömyyttä luoda uskottavia ja ymmärrettäviä tapahtumia. Yksi päähenkilöistäsi, jota käsittelet koko elokuvan ajan haavoittuvana ja alistuvana uhrina muuttuu kirjaimellisesti sekunnissa varsinaiseksi MacGyveriksi (tajuat vertauskuvan kyllä kymmenessä vuodessa) ja kyhää kaikki ansat ja tietysti pahikset lankeavat suoraan jokaiseen niistä. Toinen päähenkilökin muuttuu yhtäkkiä harkitsevaisesta eettiset arvonsa tietävästä miehestä pähkähulluksi verenhimoiseksi tappajaksi joka kannustaa murhien toteuttamista. Tämä ei ole uskottavaa, ja koska elokuvan tuleva ohjaaja Jamie Blanks tekee leffasta täysin vakavamielisen vailla huumorin häivää, edes surkuhupaisa murhaava pullonkorkki ei pelasta elokuvaa. Hahmojen muutokset ovat epäuskottavia myös siksi, että niiden motiivit ja syyt ovat epäselviä. Tarvitsemme enemmän kuin pienen ahdistelukohtauksen noin vakavan muutoksen uskomiseksi. Tällaisenaan kaikki muutos, kaikki tärkeys, tapahtuu ruudun ulkopuolella. Kässärissäsi pahikset eivät ole hekään uhkaavia, vaan taidottomia juntteja jotka jopa minä voisin päihittää murhaleikeissä minuuttien sisällä. Jostakin syystä myös tunget leffaan mukaan “Piippolan vaarilla oli pano”-tyylistä hevospornoa, jossa ei ole mitään järkeä.

Pyydän sinua siis todellakin lopettamaan käsikirjoituksesi tekeminen. Elät villiä 70-lukua, teillä on vaikka mitä hienoa! Leveälahkeiset farkut ja psykedeeliset huumeet houkuttelevat varmasti. Voisit ruveta Australian ensimmäiseksi Gonzo-journoksi, ja elää onnellisen elämän. Kunhan et enää ikinä kirjoita elokuvakäsikirjoitusta.

Kiitos.

Arvosteltu: 15.02.2010