Kävin tässä jokunen vuosi sitten kirpputorilla ja näin siinä hyllyllä mykkäelokuvan Kymmenen käskyä. Tulihan tuo ostettua ja pidin siitä, mutta pari vuotta myöhemmin satuin löytämään, toisen elokuvan nimeltä Kymmenen käskyä, vuodelta 1956. Huvittavaahan tuossa oli se, että sekä se mykkä- ja äänielokuva olivat samalta ohjaajalta. Isona raamatturakastajana, rakastan näitä molempia, mutta silti uudempi ääniversio on parempi, joten sanotaanpas pari sanaa siitä.
Elokuvahan on yllätys, yllätys tarina Mooseksesta ja miten hän johdatti, Israelilaiset pois Egyptistä. Ja elokuva on lähes kohta kohdalta käännös suoraan raamatun Mooses-tarinasta, joten kestoa on noin 4 tuntia. Jos haluat katsoa tämän elokuvan suoraan pötköön, niin varaa itsellesi paljon aikaa. Mutta sitten, jos pääset yli elokuvan kestosta, niin on vain sanottava että kyseessä on yksi kaikkien aikojen koukuttavimmista elokuvista. Itse en saanut silmiäni irti televisiosta ennen kuin elokuvan välikatko tuli.
Elokuva alkaa ohjaajan puheella, jossa sanotaan mitä heidän oli pakko etsiä muista lähteistä kuin raamatusta. Esimerkiksi Mooseksen elämä hetkestä jolloin Mooses nostettiin kaislakorista, hetkeen jolloin hän sai tietää totuuden syntyperästään. Tässä versiossa, Charles Hestonin näyttelemä Mooses on Egyptin sankari, Faaraon oikea käsi, mies joka tekee mitä vain palvellakseen Faaraota. Yul Brynnerin näyttelemä Ramses on puolestaan mies, joka on kateellinen Mooseksen suosiolle, ja on valmis tekemään mitä vain tullakseen Faaraoksi. Muita näyttelijöitä ovat muunmuassa, Vincent Price, John Carradine, Edward Robinson, ja Anne Baxter.
Visuaalinenkin ilme on uskomaton, Muinaisen Egyptin lavasteet ovat käsittämättömän hyviä. Värikkyys on uskomatonta (kankaita, taustoja, lavasteita jne.- toisin kuin nykyään). Puvustuskin on mielenkiintoinen. No okei, Greenscreen tehosteet eivät ole parhaita ikinä, mutta tämä onkin 50-luku jolloin värielokuvat olivat uusia. Loppujen lopuksi, visuaalinen ilme on yksi parhaimmista ikinä.
Tarvitseeko edes sanoa, miksi rakastan tätä elokuvaa? Klassinen tarina, loistavat hahmot ja näyttelijät, loistava visuaalinen ilme. Jos et ole vielä nähnyt niin, miksi oikein luet arvosteluani, mene katsomaan se, kyseessä on yksi parhaimmista elokuvista ikinä.