Kloonauskysymystä peilataan paljon, mutta pohdinta jää vaimeaksi pintaraapaisuksi.

7.11.2003 19:50

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:The 6th Day
Valmistusvuosi:2000
Pituus:118 min

Arnold Schwarzenegger peruselementissään – Kalifornian kuvernöörikin varmaan juu, mutta äksönrooleistaanhan Arska muistetaan. Äijän filmografiasta löytyy niin tulevia klassikkoja (Terminaattorit) kuin kuvottavan kamalia sontamöhkäleitäkin (Junior, Isäni on turbomies). Kuudes päivä ei mene kumpaankaan ääripäähän, mutta on ehdottomasti lähempänä niitä möhkäleitä.

Juoni starttaa kiintoisasti. Tiedemiehet kehittävät kloonausniksejään lähitulevaisuudessa huimaa vauhtia eteenpäin. Katastrofaalisen kokeen takia ihmiskopiointi pistetään pannaan, mutta onnistuneempi (ja yksinkertaisempi) eläinkloonaus saa jatkua. Tulevaisuudessa on siis kivojen elämää helpottavien härveleiden lisäksi yhdistys nimeltä RePet – heitä huoli delanneesta Musti-koirasta, ne tekevät sinulle uuden! Pilotti Adam Gibson (Schwarzenegger) ei diggaa moisesta – etenkään, kun bongaa syntymäpäivänään itsensä näköisen hepun elävän hänelle kuuluvaa elämää.

Lähtökohta on oikein jees, ja kohtuuden rajoissa pysyvä tulevaisuusvisio sopii tällaisen leffan stailiin ihan hyvin. Kuudes päivä olisi näistä kuopista voinut juosta rentona aivot narikkaan-rämistelynä maaliin saakka, mutta ei. Kloonauskysymystä peilataan paljon, mutta pohdinta jää vaimeaksi pintaraapaisuksi. Käsiksessä on turhan paljon sitä mukahienoa dialogia, joka venyttää lopulta homman kaksituntiseksi. Auts. Viisauksia lausuvista roolihahmoistakaan ei syvyyttä parane lähteä etsimään. Juoni on rakennettu perusäksönleffan sääntöjen mukaisesti, eikä todellisia yllätyksiä ole luvassa. Arskalle kirjoitetut one-linerit ovat entistä huonompia.

Kuudennen päivän visuaalinen ilme on erittäin nautittavaa, joten ohjaaja Spottiswoodella on ainakin toteutus hallussa. Tulevaisuuden mahtihärvelit ovat aina kaikessa hömppämäisyydessään hauskaa katseltavaa. Käsis ei anna huikeille roolisuorituksille kovin varaa, joten Arskaa katselee (aksentista huolimatta) tällaisessa roolissa ihan mielellään. Kahdessa on kyllä jo kestämistä…

Leffaa lähtee alun perusteella seuraamaan mielenkiinnolla, mutta kelloa katsellessa kuluu aivan liian monta hetkeä. Ehkäpä Arska tekeekin yleisöä viihdyttävämpiä tempauksia Kalifornian Kuvernöörinä.

Arvosteltu: 07.11.2003

Lisää luettavaa