Vuonna 2005 valmistunut The Cavern kertoo kahdeksasta luolatutkijasta, jotka matkaavat Venäjälle tutkimaan luolaa, jota ei koskaan ole vielä kartoitettu. Sisällä luolassa alkaa ilmaantua ongelmia toisensa perään, kun ulospääsy takaisin on tukittu ja jokin luolan uumenissa lymyävä olento alkaa popsia sankareitamme yksi kerrallaan. Heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin löytää jokin toinen tie ulos, mutta aika käy vähiin.
Ensimmäiseksi jo elokuvan nimestä tuli mieleen Hollywood-leffa The Cave, joka oli joskus muutama vuosi sitten katsottuna ihan hyvä. Lievää samankaltaisuutta tässäkin elokuvassa on, mutta koko homma on aika lailla erilainen. Ensimmäiset vajaa 20 minuuttia käytetään henkilöiden esittelyyn ja jännittävän tunnelman luontiin. Kun itse luolaan sitten päästään, alkaa katsojaa vähitellen ahdistaa, eikä se johdu elokuvan luomasta ilmapiiristä. Koko elokuva on kuvattu luolassa käsivaralla, mikä on kauhuleffaan usein hyvä ratkaisu. Kun luolassa nyt sitten on niin pimeää ja tomuista, ei välillä erota kuin vain luolailijoiden päissä killuvat valot. Myös kuvakulmat ovat usein huonoja, johtuen kuvauspaikan ahtaudesta. Kuvaajat ovat ahtautuneet näyttelijöiden ja seinän väliin kohtauksissa luolaston käytävillä, ja välillä vaihdetaan kuvakulmaan letkan edestä.
Plussaa elokuva saa siitä, ettei itse pääörvelöä paljasteta kuin vasta lopussa, mutta pari vilausta olisi silti voinut näyttää. Aina kun tämä örmykkä sitten hyökkää tutkijoiden kimppuun, alkaa sekasortoinen huuto ja säntäily ympäriinsä, eikä siitä saa selvää mitä tapahtuu. Aina mellakan lopuksi yksi ryhmän jäsen on kadonnut tai löytyy maasta sisälmykset pursuten. Kun tämä toistuu lähes joka kerta, alkaa hermostuttaa ja puuduttaa, kun kaiken lisäksi kameraa jopa tärisytetään tarkoituksella liikaa, ja joukkoon heitetään kirkunaa ja vilkkuvia valoja.
The Cavern koettaa olla pelottava, mutta se saa aikaan vain pari säikäytystä. Koko hommalla ei ole päätä eikä häntää, vaan se sortuu loputtomaksi säntäilyksi ja huudoksi. Paras puolisko on ensimmäiset puoli tuntia, mutta loppua kohden menee huonommaksi ja huonommaksi. Itse elokuvan loppu koittaa olla shokeeraava, mutta se jättää katsojalle tympääntyneen ilmeen kasvoille ja ajatuksen: “Tässäkö se nyt sitten oli?”. Jos olet innostunut luolissa lymyävistä monstereista, katso vaikka mieluummin alussa mainittu The Cave, joka onnistuu tehosteilla herkuttelustaan huolimatta olemaan viihdyttävämpi paketti.