Corleonen perhe on vahva. Michael Corleone (Pacino) on ehdoton komentaja vähäiseenkin kilpailuun kykenevien kuoltua. Tarkoitus on laajentaa liiketoimintaa New Yorkia laajemmalle alueelle. Pääasiassa Kuubaan ja Las Vegasiin, mutta esteitä nousee tielle. Vallankumous vie bisnekset Kuubasta, joku perheen jäsenistä on kavaltaja ja mafiajärjestöt joutuvat tarkkailun alaisiksi. Häikäilemätön, armoton, itsekäs ja pitkävihainen Michael selviytyy vaaroista, mutta hinta on suunnaton.
Vito Andolini on sisilialainen poika. Hänen isänsä tapetaan, sillä hän loukkasi paikallista mafiapäällikköä. Hänen veljensä vannoo kostoa, mutta joutuu myös tapetuksi. Hänen äitinsä anoo armoa, mutta joutuu murhatuksi. Vito joutuu pakenemaan ja onnistuukin livahtamaan USA:han siirtolaisena. Maahanmuuttoviranomaiset antavat hänelle nimen Vito Corleone. Vito (De Niro) sinnittelee elämässään eteenpäin ja huomattuaan ilkeän kiristäjän, Fanuccin ja menetettyään työnsä juuri Fanuccin takia, päättää iskeä takaisin ja kovaa. Fanucci kuolee ja Vito saa melkoisen maineen pelastajana. Ihmiset alkavat pyytää häneltä apua eri ongelmiinsa ja samalla hänen perheeseensä syntyy lapsia.
Kummisetä II on vahva jatko-osa. Ensimmäisestä osasta tuttu Michael jatkaa samaa, kuvottavan julmaa linjaansa moraalisesti rappeutuneena ja kammottavan epärehellisenä mafiapäällikkönä. Perheen kokemat iskut, sisäiset ristiriidat molemmilla perherintamilla ja ennen kaikkea ulkoinen paine puskee Michaelia vielä pidemmäs valitulla väkivallan, valheen ja vihan tiellä. Michaelin kokemien ongelmien lisäksi seurataan hänen isänsä, Viton, ensimmäisiä haparoivia askeleita Yhdysvalloissa ja ajautumista rikollispäälliköksi. Vito oli kunniallinen ja armelias mies.
Kummisetä II perustuu taas näyttelijöihin. Päärooleissa remuavat metodinäyttelijät, De Niro ja Pacino karjuvat ja kähisevät roolinsa uskomattomalla ammattitaidolla. Michaelin vanhempaa veljeä ja perheen heittopussia, Fredoa näyttelevä John Cazale herättää surkeudellaan sääliä. Jo ensimmäisistä kohtauksista huomaa että Fredo on liian lempeä, luottavainen ja pehmeä ihminen häikäilemättömän mafian maailmaan. Diane Keaton on vahvassa vedossa Michaelin vaimona, joka on alkanut vihata miestään. Ja syystäkin. Talia Shire perheen villikkotytär Conniena on yhtä vahvassa vedossa, vaikkakin jää hieman etäiseksi hahmoksi. Siitä ei kuitenkaan voi syyllistää näyttelijää, vaan Mario Puzon ja Coppolan tekemää käsikirjoitusta, joka keskittyy puhtaasti mafian “miehisen” maailman häikäilemättömyyteen.
Kahden tarinan kuljettua rinnakkain kohti vääjäämätöntä yhtymäkohtaa huomataan, että Michael Corleone, Vito Corleonen nuorin poika oli nuorempana sellainen, joka olisi aiheuttanut isälleen ylpeyttä rehellisyytensä, uskollisuutensa ja rohkeutensa vuoksi. Lopussa saamme tietää, että ehkä Michael on tullut rikkaaksi ja mahtavaksi, mutta siinä samalla hän on murhaaja, valehtelija ja petkuttaja. Ihmissaasta, jonka kieroutuneessa arvomaailmassa avioero on pahempi synti kuin asiaan liittymättömän henkilön harkittu murhaaminen.
Kokonaisuutena koruton kuvaus mafian nurinkurisesta arvomaailmasta ja sen vaikutuksesta yhteiskuntaan.
nimimerkki: Jurpo