Jokin aika sitten tuli katsottua loistava Jack Blackin komedia “School of Rock”. Pidin sitä hauskana erityisesti J.B:n takia ja olihan siinä hyvää musiikkia sekä jännä idea rokkikoulusta lapsille. Tuo muistikuva mielessäni olin hiukan hämmentynyt saadessani eteeni DVD:n nimeltä “Rock School”. Mitä ihmettä? Onko joku tehnyt aiheesta toisen leffan? Kuka ihme on Paul Green, Seth Greenin veli?
Lähempi kotelon pyorittely osoittaa että tässä kyseessä dokumenttileffa, joka kertoo oikeasta Philadelphiassa sijaitsevasta 9-17 vuotiaille tarkoitetusta Rock Schoolista. Dokkarin päähenkilönä on koulun perustaja ja johtaja Paul Green sekä liuta nuoria opiskelijoita. Dokumentti koostuu opetussessioden seuraamisesta, koululaisten esiintymisistä sekä haastatteluista. Toiset saavat enemmän ruutuaikaa ja osan vanhempia haastatellaan myös. Näiden lisäksi dokumentti piirtää kuvaa Paul Greenin persoonasta. Kokonaisuus on niin samantyylinen kuin J.B:n tähdittämä School of Rock että voisin veikata juuri tämän koulun ja sen johtajan olleen tuon leffan innoittaja.
Rock Schoolissa opetetaan soittamaan “oikeaa”, legendaarista ja vaativaa rock-musiikkia. Dokkarissa haistatellaan pitkiä teennäiselle ja helpolle trendigrungelle. Koululaisilla on opetusohjelmassa Led Zeppeliniä, Frank Zappaa, Black Sabbathia, Santanaa, Pink Floydia. Leffan lopullinen kliimaksi on Zappanaalit Saksassa, jossa coverbändit kerääntyvät soittamaan Zappan musiikkia. Rock Schoolin bändi osallistuu tuonne myös. Koululaiset soittavat siis oikeita keikkoja ja heidän esiintymisissään vierailee lavalla oikeita rocktähtiä. Zappanaaleissa lavalla käy jammailemassa entinen Zappa-bändin jäsen. Lopputekstien aikana koulun bändi jammailee yhdessä itse Alice Cooperin kanssa.
Koulun johtaja, Paul Green tuntuu olevan persoonana kuin puoli-ilkeä Duracell-pupu. Miehen opetustapa on äänekäs. Heppu huutaa oppilailleen ja sanoo suoraan mikä mättää. Lapsen piirrustus koulun seinällä kiteyttää miehen persoonan. Kuvassa on kaksi identtistä Paulin päätä, joissa miehellä on suu selällään auki. Toisessa lukee “happy” ja toisessa “angry”. Tämä opetusmetodi tuntuu melko rankalta, mutta yksikään lapsi ei murru, ainakaan kameran edessä. Kaikilla tuntuu olevan pääsääntöisesti kivaa, vaikka moni pahoittaa hetkittäin mielensä. Black Sabbath sessioiden saatana-jutut meni vähän överiksi. Ylilyöntejä tulee kuitenkin väkisinkin kun touhutaan ja eletään innokkaana hetkessä kiinni.
Taustatietoa kaivellessa joku oppilaista on sanonut Paul Greenin aktivoituneen leffaa kuvattaessa kameran edessä erilaiseksi mitä lopunperin oikeasti onkaan. Ehkä mies haluaa vain antaa itsestään tuollaisen puoli-ilkeän kuvan maailmalle ja karsia herkkikset pois kouluun tai rock-elämään haaveilijoista. Tämä DVD on varmasti näkyvin mainos mitä koululla on ja ehkä tuollainen hyperventiloiva ylinäyttely voi olla ihan viisasta että saadaan karsittua jyvät akanoista jo haaveiluvaiheessa. Kuten dalmatialais- tai lassie -leffojen jälkeen koirien hankinta on lisääntynyt ja ihmiset ovat ottaneet kyseisiä koirarotuja, tulee koulu varmasti saamaan paljon uusia opiskelijoita. Kyllä nämä tällaiset vaikuttaa ihmisiin.
Koulu on perustettu 1998 ja toimipaikkoja löytyy nykyään ympäri jenkkilää. Rock-musiikin soittaminen alkaa kohta olemaan ammatikunta muiden joukkossa. Onhan kyseessä kuitenkin vielä kutsumusammatti, jossa on edelleen glamouria mukana. Rock School on selkeästi peruskoulu, josta voi jatkaa lisäopintoihin tai suoraan ammattiin, kehitysvauhdista ja lahjoista riippuen… Kukaan tuskin koskaan kyselee todistuksista. Kyvyt ja teot puhuu puolestaan.