Brittiroisto Charlie Croker (Michael Caine) pääsee nauttimaan vapaudesta istuttuaan useita vuosia vankilassa. Hän saa kuulla että muuan rikosnero (Raf Vallone) on suunnitellut vuosisadan suurimman ryöstön, mutta vain suunnitelman toteuttaja puuttuu, koska hän itse menehtyi auto-onnettomuudessa. Hän oli jättänyt Charlieta varten suunnitelman ja videonauhan, jossa kerrottiin suunnitelma yksityiskohtaisesti. Italiaan tulee 4 miljoonan dollarin arvoinen kultalasti ja heidän tulisi varastaa se turva-autosta keskellä suurta Torinon teollisuuskaupunkia. Keikka ei olisi helppo, mutta suunnitelma oli loistava. Charlie kerää kasaan suuren tiimin alan ammattilaisista, joihin kuuluu mm. keikan rahastaja Herra Bridger (Noël Coward), tietokonenero (Benny Hill) ja taitavat autokuskit. Kaupungin liikennevalot laitetaan sekaisin ja näin kaupunki saatetaan täyteen kaaokseen, jolloin kultalasti-auto saataisiin helposti kaapattua ja pakattua kulta Mini Coopereihin, minkä jälkeen alkaisi pakoretki Torinon halki ja Alppien yli Sveitsiin.
Kulttiklassikko ennen kaikkea. Tämä komediasävytteinen rikosfilmi on ehdottomasti lajinsa kirkkainta kärkeä. Jokainen osa-alue toimii miltei täydellisesti. Varsinkin elokuvan viimeiset puoli tuntia ovat jotain unohtumatonta. Elokuva piti alunperin kuvata Milanossa, mutta kaupunki ei siihen suostunut, siispä jouduttiin kuvaamaan Torinossa. Kuinka ollakaan, elokuvasta tuli menestys ja se toi Torinolle mainetta ja turisteja, siitäkös sitten Milano oli nyrpeissään. Kaiken kaikkiaan näyttelijät tekevät hyvää työtä ja pieni ylinäyttely vain lisää oivaa brittiveijarimaisuutta. Jo alkuteksteistä lähtien mahtava tunnelma osittain loistavien musiikkivalintojen ansiosta.
Leffa muistetaan erityisesti kolmesta legendaarisesta Ministä ja ratkiriemukkaasta meiningistä. Elokuva on hauska, viihdyttävä ja suosittelen sitä kaikille. The Italian Job on poikinut jatko-osan ja videopelin. Kuten voi jo arvata, jatko-osa on täyttä kakkaa ja kalpenee alkuperäisen rinnalla vitivalkoiseksi.
nimimerkki: Low Rider