Kohtalon kirja valmistui 2003 Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden opinnäytetyönä. Sinänsä ihan kunnioitettava saavutus tehdä puolitoistatuntinen elokuva ja pistää mukaan ihan nimekkäitäkin kavereita. Mutta valitettavasti elokuvallisesti Kohtalon kirja ei toimi sitten millään. Tämä onkin mainio esimerkki siitä, miten elokuvaa ei tehdä.
Ensinnäkään elokuvassa ei ole mitään kunnon juonta, vaan kaikki pyörii Kohtalon kirjan ympärillä ja sekin hyvin löyhästi. Elokuvassa hypitään 1700-luvun Transilvaniasta Villiin länteen ja sieltä talvisotaan. Sitten siirrytäänkin nykypäivän kautta tulevaisuuteen. Siirrot ovat vain kovin tökeröitä, eikä eri aikakausien tapahtumia linkitetä älykkäästi ja toimivasti yhteen. Tuntuu oikeastaan siltä, että Kohtalon kirja sisältää viisi itsenäistä lyhytelokuvaa. Ainoastaan tuo mystinen opus esiintyy kaikissa tarinoissa. Mutta melkein voisi olla yhtä hyvin olla olematta.
Ensimmäinen tarina sijoittuu Transilvaniaan. Siellä tapellaan vampyyreita vastaan jossain kolkossa linnassa. Olennaisimmat vampyyrikliseet onkin saatu mukaan. Ei tässä ole mitään uutta. Myös näyttely on aika kehnoa, eivätkä hahmotkaan pahemmin kiinnosta. Ja yrittää tämä olla vielä pelottavakin, muttei onnistu siinäkään.
Sieltä sitten siirrytään pikaisesti Villiin länteen. Siellä nimetön heppu, joka yrittää olla kuin Clint Eastwoodin hahmo Dollaritrilogiassa, saapuu kaupunkiin. Kaikki western-kliseet toki mukana. On hiljainen muukalainen, joka yrittää palauttaa järjestyksen ja korruptoitunut sheriffi. Vain kiero ja ahne maanomistaja ja intiaanit puuttuvat. Näyttelijätyössä ei tässäkään osiossa ole kehumista. Vain sheriffiä näyttelevä Tom Lindholm suoriutuu hommistaan kunnialla.
Tämän jälkeen tullaankin talvisodan tiimellykseen. Tämä osio onkin sitten se toimivin, vaikka varsin kliseinen onkin. Kyllä tähän on saatu tungettua kaikki, mitä suomalaisissa sotaelokuvissa on nähty. Mutta vaikka tähän ollaankin panostettu, niin ei talvisotaosio pelasta elokuvaa.
Seuraavaksi mennään nykypäivän Tampereelle. Homma muuttuukin James Bond -tyyliseksi. Tähän osioon ollaan saatu aivan kaikki ne jutut, mitkä löytyvät James Bond -elokuvista ja vielä maustettu runsaasti Matrix-vaikuteilla. Ammuskelukohtaus on kyllä varsin huvittavaa katseltavaa. Sisältää tämä osio myös yhden elokuvahistorian surkeimmista tappelukohtauksista. Nähdään myös Tony Halme pahiksen isokokoisena apurina. Aika tökeröä on toiminta tässäkin kohtaa.
Ei scifiosiokaan yhtään parempi ole. Homma on aika naurettava. Myös dialogi on hyvin tökeröä. Tosin ei se muissakaan osioissa oikein toimi.
Onhan se toki ihan kunniahimoinen haaste tehdä elokuva alusta loppuun asti ja pistää siihen vielä eri genrejä, mutta jotain ideaakin kannattaisi laittaa mukaan. Nyt ei tässä toimi mikään. Tarinankulku on tökeröä, eikä elokuvassa ole mitään kunnon juonta. Käsikirjoitus on selvästi hyvin hätäisesti laadittu, eikä siinä ole mitään omia ideoita. Kliseitä on vain tungettu mukaan. En sitten tiedä, pitikö tehdä kunniaa eri genreille, vai eikö tosiaankaan ollut ideoita. Mutta ei sitten onnistunut heidän yrityksensä, mikä se sitten olikin. Näyttelytyössä ei ole juurikaan kehumista. Hahmotkaan eivät jaksa kiinnostaa. Eihän nyt opiskelijoilta voikaan edellyttää hirveitä elokuvantekemisen taitoja, mutta rehellisesti on sanottava, ettei tämä toimi elokuvallisesti ollenkaan.