Kuuluu ehdottomasti maailman parhaimpiin elokuviin.

3.5.2008 13:52

Alkuperäinen nimi:Back to the Future
Valmistusvuosi:1985

Paluu tulevaisuuteen oli mahdollisesti ensimmäinen elokuva, josta pidin niin paljon, että minun oli pakko katsoa se lukuisia kertoja kuukaudessa. Kyseisen rutiinin voima on kuitenkin hiipunut iän myötä, mutta silti Paluu tulevaisuuteen kuuluu ehdottomasti maailman parhaimpiin elokuviin. Siinä on joka katselukerralla niin paljon viehätysvoimaa, että täydellinen leffanautinto on taattu.

Eletään vuotta 1985. Hill Valleyssa asuva 17-vuotias Marty McFly (Fox) on tavallinen koulua käyvä teini. Hänellä on tylsä perhe, mutta iloa tuo hänen yksinkertaiseen elämäänsä tyttöystävä Jennifer. Eräänä päivänä Martyn tiedemiesystävä Emmet Brown (Lloyd) pyytää Martya tulemaan yöllä Twin Pines Mall -nimisen ostoskeskuksen parkkipaikalle todistamaan tieteellistä koetta. Martyn yllätykseksi “Doc” on keksinyt aikakoneen. Hän on aikomassa lähteä maailman ensimmäiselle aikamatkalle, mutta juuri ennen lähtöä Libyalaiset terroristit tulevat kostamaan, koska Brown varasti heiltä plutoniumia. Hän saa surmansa terroristien luodeista, jonka seurauksena pelästynyt Marty joutuu vahingossa vuoteen 1955. Siellä hän tapaa vanhempansa, mutta epäonneksi Martyn äiti rakastuu häneen. Martylla ei ole muita vaihtoehtoja kuin saattaa jollain keinolla vanhempansa yhteen, ja siinä sivussa yrittää päästä kotiinkin.

Paluu tulevaisuuteen on ehdoton mestariteos, jonka veroista ei mitä luultavimmin koskaan tulla enää tekemään tai näkemään. Koko BTF -trilogian ohjannut Robert Zemeckis voi ehdottomasti olla ylpeä ohjaamistaan elokuvista. Musiikit elokuvaan säveltänyt Alan Silvestri toimii ehdottomasti esikuvana muille elokuvasäveltäjille. Tehosteet ovat valmistumisvuoteen nähden erityisen hyvät, jonka todistaa esimerkiksi DeLoreanin siirtyminen toiseen aikaan, tai salamanisku kellotorniin. Näyttelijäkaarti on valittu mahtavasti; Michael J. Fox ja Christopher Lloyd ovat hieno seikkailupari ja Thomas F. Wilson osaa näytellä häijyä Biff Tannenia loistavasti.

Paluu tulevaisuuteen onnistuu elokuvana ilmiömäisen hienosti, ja se on ehdoton suunnannäyttäjä omassa kategoriassaan.

Arvosteltu: 03.05.2008