Kyseessä on surkea roskaelokuva

10.1.2010 20:22

Alkuperäinen nimi:Martyrs
Valmistusvuosi:2008

2000-luvun kohutuimpiin elokuviin kuuluvaa Martyrsia mainostetaan ultraväkivaltaisena ja shokeeraavana leffana. Ultraväkivaltainen se on, mutta shokeeraavaa ei oikeastaan.
Espanjassa järjestettävillä Sitgesin fantasiaelokuvafestivaaleilla pyörtyi tämän elokuvan aikana kaksi katsojaa. Tämä antoi minun ymmärtää että tulossa on jotain oikeasti järkyttävää. Valitettavasti näin ei käynyt, ja Marttyyrit shokeeraa vain ja ainoastaan huonoudellaan.

Pieni Lucie-niminen tyttö pääsee karkuun kiduttajiltaan ja tyttö joutuu sairaalaan. Sairaalassa hän tapaa Annan, joka on kuvioissa myös 15 vuotta myöhemmin. Lupaavasti alkava kostoretki antaa ymmärtää että tulossa on jotain mielenkiintoista ja hyvää, mutta lähes välittömästi alun jälkeen homma lysähtää kasaan, eikä mikään enää jaksa kiinnostaa.

Kauhuelokuvien nyrkkisääntö on ettei väkivalta saa mennä överiksi. Joissain elokuvissa väkivalta on lähes itsetarkoitus, mutta jos se on itsetarkoitus, pitää mukana olla myös jotain syvällisempää. Valitettavan usein kauhuelokuvat kärsivät liiasta, täysin turhasta väkivallasta, jota ei yksinkertaisesti jaksa katsoa. Marttyyrit kuuluu juuri tällaisiin elokuviin ja katsoessa on vain ja ainoastaan turhaantunut olo. Mahdollisuudet tämän elokuvan onnistumiseen olivat hyvät, mutta väkivallasta tehtiin typerää. Jos väkivallan sijasta oltaisiin luotu tunnelmaa esimerkiksi musiikin avulla, pisteet olisivat nousseet varmasti.

Gore on asia jonka avulla Martyrs myy. Koko elokuvaa pyörii oikeastaan goren ympärillä ja viimeistään elokuvan puolivälissä se alkaa ärsyttämään suuresti. Kidutustavat muuttuvat koko ajan typerämmiksi, eli toisin sanottuna niistä tulee vain radikaalimpia. Tämä ei luo tunnelmaa yhtään, ja oikeastaan se vain laimentaa sitä. Näin ollen televisio meinasi mennä kiinni kesken elokuvan, tosin vääristä syistä. Väkivallan käyttö on väärä tapa shokeeraamiseen.

Marttyyrit on yksi suurimpia pettymyksiä minulle. Potentiaalia pirun paljon parempaan elokuvaan on, mutta valitettavasti toteutus on surkeaa. Tällaisissa tapauksissa säälipisteitä ei heru, joten armoa en anna. Kyseessä on surkea roskaelokuva, eikä se siitä mihinkään muutu. Ei näin.

Arvosteltu: 10.01.2010