Tudors on Showtimen (Weeds, Dexter, Californication) tuore historiallinen sarja. Se kertoo 1500-luvulla hallinneen Henrik VIII:n kaudesta. Hänhän oli kuuluista siitä, että miehellä oli kuusi vaimoa. Ensimmäinen kausi kertoo miehen avio-ongelmista ensimmäisen vaimonsa, Katariina Aragonialaisen kanssa. Vaimo ei ole kyennyt antamaan kuninkaalle poikalasta ja hän on päättänyt ottaa avioeron ja tilalle uuden vaimon. Mutta homma ei olekaan ihan helppo, sillä avioeroa ei oteta noin vain. Hovissa muutenkin juonitellaan ahkerasti. Eikä ulkopolitiikankaan hoito aivan helppoa ole.
Tudors muistuttaa toteutukseltaan HBO:n Roomaa. Kummatkin pyrkivät antamaan melko tarkan ja realistisen kuvan ajastaan ja kummatkin perustuvat oikeisiin tapahtumiin. Tosin Tudors ottaa melko isoja vapauksia historiallisten tapahtumien tulkintaan. Kenties jopa isommat kuin otettiin Rooman suhteen. Mutta kun en tunne Englannin 1500-luvun alun historiaa kovinkaan yksityiskohtaisesti, niin on hieman vaikea sanoa, miten paljon sarja poikkeaa historiallisista tapahtumista. Mutta eivät nämä poikkeamat pääse pahemmin häiritsemään.
Muutoksista historiallisiin tapahtumiin huolimatta Tudors antaa melko hyvän kuvan 1500-luvun alun Englannista ja hieman raotetaan muutakin tuon ajan Eurooppaa. Englanti oli varsin tavanomainen keskiajan maa, missä kansa eli köyhyydessä, hovissa juoniteltiin ja kuningas pyrki pitämään kaikki langat käsissään ja joutui ottamaan katolisen kirkon huomioon. Myös kulkutaudit olivat tavallisia, eivätkä ne säästelleet ketään. Myös uskonpuhdistus vakiinnutti asemiaan ja oli jo rantautumassa Englantiin.
Sarja alkaa varsin hitaasti, ja pääsee kunnolla vauhtiin vasta loppupuolella. Alussa ei sarja oikein tiedä, mitä se yrittää olla. Ei saa oikein tolkkua, mistä sarja kertoo. Välillä ratkotaan ulkopoliittisia ongelmia, välillä harrastellaan seksiä vähän miten sattuu ja välillä ollaan hommamassa avioeroa. Mutta aika pian sentään Tudors löytää ideansa.
Hahmopuoli on sentään toteutettu aika hyvin, vaikka ovatkin hieman kliseisiä. Tosin voi olla, että niiden kohdalla on paljon yhtäläisyyksiä historiallisten esikuviensa kanssa. Ainakin Henrikin (John Rhys Meyer) kohdalla on pyritty mahdollisimman paljon historialliseen vastaavuuteen. Kardinaali Wolsey (Sam Neill) on sen luokan juonittelija, että mahtaakohan saippuasarjoistakaan löytyä vastaavaa. Muutkin hahmot on toteutettu hyvin. Näyttelytyön taso vaihtelee, mutta monet ovat keskitasoa parempia.