Dreamworksilla yritetään niin kovasti olla yhtä hyviä kuin Pixarilla, ettei tavallinen katsoja välttämättä edes erota, kummalta yhtiöltä animaatio tulee. Monsters vs. Aliens eli Möröt vastaan muukalaiset on Dreamworks-raina ja lisäksi yksi 2000-luvun 3D-villityksen tuotteista.
Genrelleen tyypillisesti Möröt vs. muukalaiset naurattaa yleisöään muun muassa elokuva-aiheisilla pikkuvitseillä, slapstickillä ja hassun näköisillä otuksilla. Tyypillisyydestä huolimatta tämä osa-alue on niin hyvin toteutettu, ettei leffaa ja sen tekijöitä voi kuin kehua. Möröt vs. muukalaiset panee ainakin aikuisemman katsojan tyrskähtelemään useampaan otteeseen. Lutuisen näköinen ötökkäsaurus ja hupaisasti löllyvä B.O.B. purevat varmasti alle kouluikäisiin, mutta heitä en ainakaan itse kiikuttaisi tätä leffaa katsomaan. Rankanoloinen kohtaus, jossa amerikkalainen armeija käy sotaa jättiläismäistä avaruusrobottia vastaan ei esimerkiksi vaikuta sopivalta pienimpien silmille. Tokaluokkalaiset ja sitä isommat saattavatkin olla oikeampaa kohderyhmää, joskin elokuvan päähenkilön hoopoilu rakkausasioissaan on ala-arvoisen ääliömäisesti kirjoitettua ja siten kenellekään sopimatonta tuubaa.
Möröt vastaan muukalaiset luikertelee, harppoo ja surraa eteenpäin sellaista vauhtia, ettei katsomossa juuri henkeä ehdi vetää. Päähenkilö Susan, jotenkin tahdoton mutta upean kurvikas neito, muuttuu häissään jättiläiseksi. Samassa hetkessä Yhdysvaltain hallitus on jo luokitellut hänet möröksi ja kuljettamassa naisparkaa supersalaiseen tukikohtaan. Tilanteeseen luonnottoman teennäisesti suhtautuva Susan tapaa tukikohdassa muita mörköjä, kalatyyppi Renkaan eli The Missing Linkin, tohtori Torakan eli Dr. Cockroachin, hyllyvän B.O.B.-olion sekä pilvenpiirtäjän korkeuksia hipovan karvaisen ötökkäsauruksen. Nämä yhteiskunnan hylkiöt tulevat äkkiä tarpeellisiksi, kun ulkoavaruuden pahikset uhkaavat Maata. Periaatteessa kyseessä on siis jälleen yksi supersankarileffa, joskin tällä erää kokonaan animoitu. Jos tekijöillä olisi ollut hiukan enemmän uskallusta, he olisivat voineet tehdä Möröt vastaan muukalaiset -elokuvasta nykyistä riehakkaamman ja rajumman lapsilta kielletyn version. Nyt tempoillaan omituisesti aikuisten juttujen ja lapsellisuuksien välillä.
Elokuvan ihmishahmoissa on roimasti samaa näköä kuin vaikkapa juuri Pixarikin tekemissä ihmishahmoissa. Erona on korkeintaan se, että tässä rainassa hahmojen iho näyttää entistäkin luonnollisemmalta (katsokaapa vaikka suupielten juonteita lähikuvissa). Möröt vastaan muukalaiset on trendin mukaisesti myös nähtävissä hyvin varustelluissa teattereissa 3D:nä. Itse en tällaista versiota ole nähnyt, mutta voin hyvin kuvitella, kuinka messevältä alun meteoriitin lento tai loppupuolen kamppailukohtaukset näyttävät objektien tullessa käden ulottuville. Toinen juttu on, tekeekö moinen leffan sisällöstä mitenkään entistä syvempää. Rohkenen epäillä.
Mörköjen alkuperäisiä ääniä tulkitsevat Reese Witherspoon Susan/Megarellana, Seth Rogen B.O.B.-oliona, tohtori Housen roolista nykyään paremmin tunnettu Hugh Laurie tohtori Torakkana ja Will Arnett Renkaana. Avaruudesta heitä ja meitä muita uhkaa Rainn Wilsonin Gallaxhar. Elokuvan kotimainen dubbaus on onnistunut, joskin Laura Birniä voi olla aluksi vaikea mieltää korvaamaan rempseää Reese Witherspoonia. Nuori näyttelijäkyky kuitenkin osoittaa epäluulot vääriksi. Koomikko Stan Saanilan istuttaminen B.O.B.-olion rooliin on riemukas osuma. Tanssija-koreografi Jorma Uotisen kuuleminen Gallaxharina taas saa epäilemään, että hän on jopa parempi osassaan kuin alkuperäisääni. Uotinen tekee Gallaxharin stereotyyppisestä avaruuspahiksesta aidosti ärsyttävän ja niljakkaan taideteoksen. Hauskaa sinänsä, että viimeksi Uotinen teki melkein yhtä huiman roolin tanssien Heikki Partasen vuonna 1983 valmistuneessa lastenelokuvassa Pessi ja Illusia.