Leffa on nätti kuin antiikkiveturi ja kulkee kuin öljytty, mutta puhisee tyhjää.

11.7.2010 20:56

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:スチームボーイ
Valmistusvuosi:2004
Pituus:126 min

Studio Ghiblin Liikkuva linna tai Porco Rosso ovat oudoimmillaan kuvatessaan Eurooppaa japanilaisittain. Samankaltainen outouden tuntu häilyy Steamboyn yllä. Maisemissa on tuttuja piirteitä, mutta niissä käyskentelevät hahmot ja näkyvä värimaailma poikkeavat eurooppalaisesta tyylistä. Siinä missä Studio Ghiblin esittämä näkemys Euroopasta kuitenkin oli sotaisista tilanteista huolimatta jopa lämmin, Steamboy pihisee ja puhisee kylmän mekaanisesti.

Steamboy-animen teknistä puolta ei voi kyllin kehua; animaattorit (animeettorit? – Heh…) ovat varmasti istuneet tovin jos toisenkin tutkien höyrymekaniikkaa ja erilaisia laitteita vetureista pyöriin. Niin ikään leffan taitavat piirtäjät ovat panostaneet tosissaan ihmisliikkeen tutkimiseen ja sen tarkkaan jäljentämiseen. Nähty vaiva paljastuu katsojalle kohtauksesta toiseen jatkuvana liikkeen ja asettelun täydellisyytenä. Jokainen elokuvan kuva on myös yksityiskohdista rikas. Voisiko katsoja siis enempää pyytää?

Leffan tekijöiltä vaikuttaa unohtuneen, että viihde-elokuva ei pelkällä nätillä kuvalla pärjää. Tarina on tärkeä, eikä se päällisin puolin Steamboyssakaan huono ole. Isänsä ja isoisänsä tavoin keksintöjä nikkaroiva poika saa yllättäen käsiinsä mystisen höyrykojeen. Kojetta tavoittelee joukko pahoja tyyppejä, joiden ulottumattomiin pojan pitäisi tämä keksintö toimittaa. Steamboyn sisältö saattaa vaikuttaa jännittävältä, mutta vaikka leffa tarjoaa vauhdikkaita tilanteita ja seikkailumeininkiä, koko kaunis rakennelma kaatuu kokoon tympäisevän onttojen henkilöhahmojen vuoksi. Ei edes James Ray Steam, leffan päähenkilö, onnistu herättämään juuri mitään tunteita. Siinä poika sitten suhahtelee, ja katsoja miettii, alkaisiko koota vaikka junien pienoismalleja leffan katsomisen sijaan.

Voi tietysti olla, että Steamboy sisältää niin paljon pohjoismaalaiselle katsojalle tuntematonta aasialaista symboliikkaa ja muuta vähemmän suoraan välittyvää asiaa, että sen todellinen loistavuus jää meikäläiseltä havaitsematta. Kun esimerkiksi Studio Ghiblin tuotokset ovat kuitenkin onnistuneet puhuttelemaan yleisöjä ympäri maailmaa siitä huolimatta, on vain ihmeteltävä, mikseivät Steamboyn tekijät pystyneet samaan?

Arvosteltu: 11.07.2010

Lisää luettavaa