Leffa on oivaa kesäviihdettä, ei mitään muuta.

29.6.2003 10:33

Alkuperäinen nimi:Anger Management
Valmistusvuosi:2003

Jotkut odottivat X2:sta ja jotkut Matrix: Reloadia. Eräät odottavat vieläkin Hulkia ja Terminaattori 3:sta, mutta minun vuoden odotetuin leffa oli Sandlerin ja Nicholsonin tähdittämä Anger Management.

Dave Buznikille (Adam Sandler) tapahtui kakarana nolo tapaus ja hän on sen jälkeen pitänyt pippeliään liian pienenä ja alkanut pelkäämään suutelemista yleisillä paikoilla. Vuodet kuluvat ja hän on töissä jossain kissanvaateliikkeessä, ja onkin keksinyt lihavien kissojen vaatteita. Eräänä päivänä ylikiltti Dave istahtaa lentokoneeseen Jack Nicholsonin esittämän kiukkuterapeutin Buddy Rydellin viereen. Pienen raivokohtauksen takia hänet määrätään kiukkuterapiaan. Pian Dave saa taas toisen kiukkupurkauksen. Hän pelastuu vuoden vankilatuomiolta osallistumalla Buddyn kiukunhallintaohjelmaan. Siinä Buddy muuttaa Davelle, ottaa kiukkua aiheuttavia tavaroita pois ja kieltää masturboimasta pornolla. Samoihin aikoihin Daven pitäisi kosia tyttöystäväänsä (Marisa Tomei), mutta joka kerralla pupu menee pöksyyn.

Leffa on oivaa kesäviihdettä, ei mitään muuta. Näitä on aina välillä kiva käydä katsomassa ja leffan jälkeen tulee aina hyvälle tuulelle. Anger Management pystyy juuri siihen. Leffan useat vitsit revitään Daven ja Buddyn erilaisuudesta. Välillä Buddy yrittää saada Daven rauhoittumaan ja välillä saamaan lisää kiukkupurkauksia. Välillä tuntuu, että Buddy olisi itse terapian tarpeessa.

Elokuvan kiinnostavuutta lisää myös kiinnostavat ja hauskat sivuhahmot. Woody Harrelson esittää transua huoraa, Heather Graham ravintolassa olevaa tyttöä, John Turturro kiukkuryhmän jäsentä ja mahtava sivuosien mies John C. Reilly Daven entistä kiusaajaa, nykyistä buddhalaismunkkia. Sivuhahmoja on enemmänkin, esim. pornoleffoissa esiintyvät lesbotytöt Stacy ja Gina. Ihmettelen vain, missä on Sandlerin leffojen vakionäyttelijä Rob Schneider? Ohjaajan pallilla häärää Peter Segal, mies elokuvien Mies ja alston ase 33 1/2, Pähkähullu professori 2 ja Kansalaiset takaa.

Sandler näyttelee sitä hänelle tuttua roolia, keskenkavuista sympaattista miestä. Monet haukkuvat hänen näyttelijän lahjoja ja hänen leffojaan. Minä puolestani pidän Sandlerista ja hänen leffoistaan. Nicholson on kuitenkin pläjäyksen paras näyttelijä. Hän on mainio ja loistava. Hän onnistuu aina kerta toisensa jälkeen.

Niin kuin tulin jo maininneeksi, Anger Managent on mukavaa viihdettä. Pussauspelko ja pippelin pienuus ovat leffan sivujuttuina, mutta välillä mietityttää, pitikö nekin ottaa mukaan. Muuten hyvän elokuvan loppu ja loppuratkaisu olisivat kaivanneet parantelua. Loppuratkaisu on liian mielikuvituksellinen. Loppu on muutenkin tylsää katsottavaa. Joka tapauksessa leffa puutteineenkin on hyvä juttu, mutta ei mikään erikoinen.

Arvosteltu: 29.06.2003