Leffa viljelee aika paljon mustaa huumoria joka toimii tällä kertaa.

12.6.2005 15:13

Käsikirjoittajat: , ,
Alkuperäinen nimi:The Eiger Sanction
Valmistusvuosi:1975

Jonathan Hemlock (Clint Eastwood) on taiteen opettaja eräässä koulussa. Hän on lopettanut ns. “rankaisuhommat” valtion laskuun. Herra Dragon (Thayer David) tarjoaa Johnille “viimeistä rankaisua”. Homma johtaa myös lopulta pienten tapahtumien jälkeen ja tietysti rankan koulutuksen jälkeen Eiger vuorelle. Tehtävä alpeilla voi alkaa. Kaikkea tuosta alun juonesta en paljasta, saatte itse kokea sen. Alla perehdytään itse elokuvaan.

Nyt kyllä jouduttiin harmillisesti pettymään. Tämä on nyt yksi niistä kolmesta oikeasti huonosta Clintin leffasta. “Ja miksi?” Kysyy yleisö.

Tämän pitäisi olla toimintatrilleri. No, toiminta ja toiminta. Minkäänlaista “toimintaa” ei oikeastaan nähdä. Pari tappoa siellä ja täällä, joten actiondikkarit joutuvat pettymään. Parhaaksi olisi heiltä kyllä jättää koko pätkä näkemättä. Käsis on aika… tavallinen, 70-luvun tuttua huttua. Ohjaus on ihan ok. On Clintti paljon paremminkin ohjannut. Näyttelijöistä ainoat mainitsemisen arvoiset ovat Clint Eastwood ja pari muuta. Muuten koko sakki on “katutasoa”. Ainakin minusta…

Leffa viljelee myös aika paljon mustaa huumoria joka toimii tällä kertaa. Huonoja puolia ovat myös tylsyys ja pituus. Toimintaleffa ei ikinä saisi olla tylsä, mutta tämä on. Ainoa “kiinnostava” osio on sitten vimmeiset 15 minuuttia. Tämä ei silti tarkoita etteikö muu leffa olisi katsomisen arvoista. Se on vain huonompaa kuin lopussa. Pituudesta se, että sitä olisi voinnut ainakin varttitunnilla parsia pois.

Pari Lähes legendaarista repliikkiäkin kuullaan, kuten, “Screw Marlon Brando”.

Mitä sitten jäi käteen? No ei oikeastaan mitään. Jotain pientä vain… Kun tavotteena kerran on nähdä kaikki Clintin leffat niin hyvähän asia oli, että tämänkin katsoin.

Viimeinen tuomioni on 2½ tähtöstä viidestä. Puolikas Clintistä, Toinen Puolikas hyvästä mustasta huumorista ja kolmas samanlainen leffan viimeisestä vartista.

Suosittelen vain hardcore Clint Eastwood -faneille.

nimimerkki: Scarface

Arvosteltu: 12.06.2005