27.7.2004 14:25

Alkuperäinen nimi:Helmiä ja sikoja
Valmistusvuosi:2003

Helmiä ja sikoja on kertomus Hirvosen veljeksistä, jotka harrastavat bisnestä tyyliin: “Pimeetä viinaa ja pikkusuolaista”. Eräänä päivänä ryöstökeikka päättyy kuitenkin nolosti ja perheen “Ukko” päätyy Vankilaan. Poikien ovelle ilmestyy eräänä päivänä tyttö, joka osoittautuu laulutaitoiseksi. Tästä se hauskanpito alkaa!

Ei voi muuta sanoa, kuin että tämä leffa on loistava. Ensinnäkin elokuva on todella virkistävän oloinen, koska suuri osa sen näyttelijöistä on tuoreita kasvoja. Ja vanhat konkaritkin ovat hyvässä vedossa. Erityismaininnan ansaitsee syystäkin Jussi-palkittu Mikko Leppilampi. Voisin melkein jo nyt varmuudella sanoa, että hänestä tulee yksi kaikkien aikojen suomalaisnäyttelijöistä. Ainakin toivottavasti.

Edes todelliset kyynikot eivät voine vastustaa tämän leffan tuomaa hyvän mielen tunnetta. Elokuvasta jää nimittäin todella mukava fiilis. Kaiken päälle tulee vielä sellainenkin tunne, että suomalaisella komedialla on tulevaisuutta.

Leffan vitsit ovat hauskoja ja tilanteet aitoja. Tämä kertoo siitä, että kuvausryhmässä on varmasti ollut todella hyvä ryhmähenki, ja tämä myös välittyy katsojalle. Perttu Lepän kässäri on myös varmasti alunperin ollut hyvä ja sopivan simppeli. Leffan ohjaus on tasapainoista, ja Leppä antaa myös mukavasti tilaa näyttelijöille.

Helmien ja sikojen äänitystä on jonkin verran moitittu, eikä ajoittaista repliikkien ohi menoa voikaan kiistää. Tämä ei kuitenkaan ainakaan minua haitannut millään tavalla. Oikeastaan se vain lisäsi vain todellisuuden tuntoa. Leffan biisit jäivät ainakin minulla soimaan pitkäksikin aikaa päähän.

Elokuvan tekijöiden mukaan silloin, kun elokuvaa esitettiin ennakkonäytöksissä oli vastaanotto tällainen: Katsojat jakautuivat kahteen ryhmään: Niihin jotka pitivät elokuvasta ja niihin, jotka pitivät siitä todella paljon. Se on helppo uskoa. Itse kuulun ehdottomasti jälkimmäisiin.

Olen onnellinen, kun minulla on tämä leffa dvd-kokoelmissani. Ja voisin todellakin todeta, että sydämeni osuman sai, kun tämän leffan katsoin. Tätä voi suositella varauksetta ihan kaikille.

nimimerkki: Jake #23

Arvosteltu: 27.07.2004