Espoo Cinéssä tarjoutui tilaisuus nähdä Morgan Spurlockin uusin. Ja tähän tilaisuuteen päätin tarttua, koska Spurlockin ensimmäinen pitkäelokuva, Super Size Me, oli loistava dokumentti. Heti ensimmäiseksi Cinén järjestäjät kävivät ilmoittamassa pahoittelunsa siitä, ettei elokuvassa ole tekstitystä, joka siihen oli luvattu. Ajattelin, ettei tuosta nyt haittaa ole. Monet leffat tultu katsottua festareilla ilman tekstitystä ja suurempia ongelmia. Mutta silloinpa elokuvassa ei puhuttu englannin lisäksi ranskaa ja arabiaa. Ei siis ihme, että sali alkoi tyhjentyä ennen elokuvan puoltaväliä. Itse sinnittelin kuitenkin loppuun asti, minkä seurauksena pystyn kirjoittamaan puolivaloilla arvostelun.
Leffa käynnistyy ihan mukavan rehdillä otteella; alkuanimaatiolla, jossa Spurlock kertoo saavansa lapsen ja pelkäävänsä tämän tulevaisuuden olevan huono. Tämä lähinnä, koska maailmassa on niin paljon terrorismia nykyään. Tästä päästään siihen kyseenalaiseen tosiseikkaan, että maailman etsityimmän miehen löytäminen tekisi maailmasta paremman paikan elää. Näin alkaa Osama Bin Ladenin metsästys, jonka aikana Spurlock vierailee mm. Saudi-Arabiassa, Marokossa, Egyptissä sekä tietysti Afganistanissa.
Matkansa aikana hän tapaa monia ihmisiä, jotka eivät – yllätys yllätys – olekaan niin erilaisia kuin amerikkalaiset. Tarkoitus on kai kertoa, etteivät kaikki muslimit edusta terrorismia, vaan osa heistä on aivan tavallisia ihmisiä. Suurin osa maailmasta tietää jo tämän ja tuntuukin, että dokumentti on suunnattu tyhmille jenkeille. Amerikka on varmasti ainoa valtio, joka oikeasti luulee kaikkien arabien olevan täysin kahjoja itsemurhapommeja.
Spurlockin matka etenee haastatteluilla, joiden aikana selviää yhtä jos toistakin muslimikulttuurista sekä terrorismista. Vieraillaanpa elokuvassa jopa paikallisessa ostoskeskuksessa, joka sekään ei eroa näkyvästi länsimaisesta vastineestaan. Eli toisin sanoen koko Lähi-itä ei olekaan aavikkoa! Haastattelut taasen jäivät jokseenkin tulkinnanvaraisiksi aiemmin mainitsemieni tekstitysten uupuessa.
Lopputuloksena ”Missä Luuraa Osama Bin Laden?” on tylsä dokkari, tehty yksinkertaisille amerikkalaisille, joiden maailmankuva on täysin vääristynyt. Olisin odottanut Morgan Spurlockilta paljon uskaliaampaa kuvausta, mutta tällä kertaa sain pettyä pahemman kerran. Ja isoksi kysymykseksi jäi ilmaan vieläkin leijumaan: missä se Osama oikein mahtaa luurata?