Luo katsojalle erittäin tiiviin jännitystunnelman.

30.9.2008 01:08

Ohjaajat: ,
Käsikirjoittajat: , ,
Alkuperäinen nimi:No Country for Old Men
Valmistusvuosi:2007

Kun ohjaajan paikalla istuvat Coenin veljekset, yksi asia ainakin on varma: elokuva on laatutyötä. Hiljainen ja rautainen trilleri No Country for Old Men kahmi vuoden 2008 Oscareista neljä; paras elokuva, paras ohjaus, paras mies-sivuosa (Bardem) ja paras sovitettu käsikirjoitus. Nämä pystit elokuva ansaitseekin.

If I don’t come back, tell mother I love her.
Your mother’s dead, Llewelyn.
Well then I’ll tell her myself.

Sotku alkaa siitä kun Llewelyn Moss (Brolin) antiloopinmetsästysreissullaan löytää aavikolta läjäpäin meksikolaisten gangstereiden ruumiitaa, sekä salkullisen rahaa. Rahaa on makean elämän takaamiseen asti, mutta perään lähtee mielipuolinen tappaja nimeltä Anton Chigurh (Bardem), aseinaan karjan tappamiseen tarkoitettu painepyssy ja äänenvaimennettu haulikko. Mukaan tutkimaan tapausta loikkaa loistavasti Tommy Lee Jonesin tähdittämä sheriffi Ed Tom Bell ja lopuksi tapaamme vielä Woody Harrelsonin tulkitseman Carson Wellsin, jota ilman elokuva olisi myös toiminut. Elokuva on ajojahti, josta ei verta, ruumiita eikä varsinkaan jännitystä jää uupumaan. Loistava loppu vielä kruunaa kokonaisuuden.

Are you going to shoot me?
That depends. Do you see me?

Coenien tyyli luoda elokuvasta hidas ja hiljainen (musiikki ei taida soida kuin lopputeksteissä) toimii harvinaisen tehokkaasti; luo katsojalle erittäin tiiviin jännitystunnelman. Dialogiakaan ei ole paljon, mutta se on Coenien tapaan sitäkin ovelampaa, 2000-luvun parhaimmistoa. Jonesin, Bardemin ja Brolinin läpänheittoa on hauska sekä jännittävä seurata, mustaa huumori kukoistaa jälleen, aivan kuten ohjaajaveljeksiltä voi odottaa.

Erittäin hyvien näyttelijäsuoritusten mukana kulkeva rauhallinen Menetetty maa yksi on tyylikkäimmistä trillereistä koskaan. Tätä ei voi kuin suositella aivan kaikille tehokkaista ja loistavista elokuvista pitäville.

He don’t talk as much as you, I give him points for that.

Arvosteltu: 30.09.2008