Takashi Miike on varsin mielenkiintoinen ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen ohjaajalahjakkuus Japanista. Herra on ohjannut leffoja splatterista draamaan, joka kohderyhmälle löytyy omaansa. Tunnetuimpia leffoja häneltä mahtavat olla Audition, Visitor Q, Ichi the Killer ja Dead or Alive -trilogia. Ensimmäinen Dead or Alive on varsin omaperäinen rikostarina, Miiken tyyliin. Mukana on häiriintynyttä meininkiä ja verenmakuista toimintaa sekä seksiä joka lähtöön.
Elokuva kertoo häikäilemättömästä rikollispomosta Ryuuichista (Riki Takeuchi) ja tätä jahtaavasta lainvalvoja Jojimasta (Sho Aikawa). Ryuuichi yrittää kovasti vallata kotikaupungisa alamaailman piirit omakseen, mutta välissä ovat virkavalta ja muut gangsterit pistämässä kapuloita rattaisiin. Meininki on hurjaa, aseet paukkuvat ja veri lentää, sekä erinomaista tunnusbiisiä veivataan melkoisella tahdilla. Elokuvan alku on kuin väkivaltainen rock-musiikkivideo, niin kuin elokuvan trailerikin. Loppu taasen on ennaltaodottamaton ja vallan absurdi, mikä lisää elokuvaan pojoja, mutta ei varmastikaan miellytä kaikkia katsojia. Itse kuitenkin voin häpeilemättä sanoa, että leffan viimeiset kymmenen minuuttia ovat parasta antia.
Toimintakohtaukset ovat DoA’ssa hoidettu mallikkaasti, eli ilman turhanpäiväisiä nopeita leikkauksia. Näyttelijät taasen olisivat voineet paremminkin vetää, sillä välillä meininkin yltyy hieman ylinäyttelemiseksi. Onneksi touhu ei kuitenkaan kovin pahaksi mene, joten näyttelijöitä voi sanoa hyvällä omatunnolla perushyviksi. Atomisen pienet viat eivät kuitenkaa kokonaisuutta haittaa minkään vertaa, ainakaan Miiken faneja. Luvassa on sitä, mitä japanilaiselta väkivaltaoopperamestarilta voi odottaa.
Suosittelen leffaa väkivaltaisen ja erityisen häiriintyneen menon ystäville. Ei välttämättä toiminnannälkäisiä heppuja täytä täysin, mutta jännityksen, erikoisten loppujen ja hyvien rikostarinoiden ystävät saavat tästä harvinaisen hyvän mielen.