Olen halunnut nähdä tämän elokuvan aina siitä lähtien, kun näin trailerin elokuvateatterissa pari vuotta sitten. Viimeinkin sain käsiini tämän kehutun maya-kulttuurista kertovan elokuvan, ja odotukset olivat korkealla. Apocalypto ei todellakaan ollut pettymys, vaan todella hyvä elokuva.
Mel Gibsonin viimeisin elokuva Apocalypto osoittaa jälleen kerran, että Mel Gibson osaa ohjata hyviä elokuvia. Vuonna 2004 Gibson ohjasi väkivaltaisen ja kohutun elokuvan, The Passion of the Christ, ja vuonna 1995 ohjasi ja näytteli pääosaa parhaassa elokuvassaan nimeltä Braveheart. Apocalypto on hyvin Mel Gibsonille ominainen elokuva; hyvä tarina ja todella väkivaltainen.
Apocalypto kertoo Maya- kulttuurin viimeisistä päivistä. Viidakon uumenissa on pieni kylä, jonka asukkaat elävät omaa elämäänsä ja tekevät piloja toisilleen. Päähenkilöksi nostetaan maya-intiiaani nimeltä Jaguaaritassu (Youngblood). Juonenkäänne tapahtuu, kun ryhmä väkivaltasia ja tatuoituja maya-intiaaneja tulevat, ja tuhoavat kylän. He ottavat naiset ja miehet vangeiksi, mutta ennenkuin he saavat Jaguaaritassun kiinni, ehtii mies piilottaa vaimonsa ja lapsensa ryöstäjiltä. Niinpä Jaguaaritassun on päästävä näiden ryöstäjien kynsistä takaisin perheensä luo, mutta tehtävää vaikeuttaa se, että Jaguaaritassu ja muut heimon jäsenet aiotaan uhrata jumalille.
Apocalypto on alussa hieman sekava, mutta kun ohjaustyyliin ja henkilöiden puheeseen tottuu, niin elokuvan puolivälin jälkeen alka leffa pyörimään todella viihdyttävästi, ja elokuvan tunnelma pitää otteessaan koko elokuvan ajan. Tiesin, että elokuva on väkivaltainen, ja sitä se tottavie onkin. Verta, irtopäitä ja sydämiä on mielinmäärin, mutta ei Aocalypto ole siltikään yhtä väkivaltainen kuin Gibsonin kidutuseepos The Passion of the Christ. Elokuva on K-15, ja se on mielestäni oikea ikärajoitus. Ei elokuva niin väkivaltainen ole, että se pitäisi sallia vain aikuisille, mutta saattaa silti elokuvan brutaalisuus kauhistuttaa heikompia katsojia.
Tuntemattomat näyttelijät, jotka puhuvat maya-kieltä, tekevät hyvää työtä. Rudy Youngblood näyttää ja kuulostaa ehdalta intiaanilta, kuten kaikki elokuvassa näyttelevät. Näyttelijäveteraani Mel Gibsonin ohjauksesta en löydä moitittavaa, paitsi ehkä pari käsivaraisesti kuvattua kohtausta näyttivät hieman oudolta, mutta se on oma mielipiteeni.
Apocalypto kannattaa todellakin katsastaa, sillä se on viihdytävä ja hyvä elokuva, joka pitää otteessaan koko elokuvan ajan. Mahtipontinen musiikki ja hyvät näyttelijät takaavat viihdyttävän leffaelämyksen. Elokuva on väkivaltainen, mutta niin varmasti olivat myös viimeiset mayatkin. Annan neljä tähteä ja suosittelen kaikille toiminnan ystäville.