Tuli vuosi 1968 ja Apple-yhtiö päätti käyttää jälleen Beatlesien suosiota hyväkseen elokuva-rintamalla. Tällä kertaa Beatlet päättivätkin ideoida oman animaation, jonkalaista ei ollut vielä ikinä ennen nähty!
Miten kaltaiseni Beatles-fani ei ollut vielä tähän mennessä katsonut yhtyeen legendaarisinta elokuvaa? Alkoi oikein hävettämään ja elokuvahan piti tilata Amazonista, viis teksteistä!
Keltainen sukellusvene on siis surrealistinen, psykedeelinen animaatio, joka kertoo paratiisista nimeltä Pepperland. Paratiisin rauha järkkyy, kun siniset paholaiset hyökkäävät ja ottavat sen haltuunsa, jopa kieltävät musiikin! Noh, nuori Fred lähteekin legendaarisella Keltaisella Sukellusveneellä hakemaan apua Englannista, josta poimitaan kyytiin iki-ihanat Beatlesit. Matka jatkuu läpi meren, miehistön kohdatessa mitä ihmeellisimpiä vaaroja, mutta saavatpa myös uuden ystävänkin, eikä sen puoleen, rakkautta riittää muutenkin, sehän on ainoa mitä tarvitsee.
60-luvun lopulla valmistunut animaatio ei Beatlesin mukanaolosta huolimatta ehkä kuulosta viiden tähden leffalta, mutta uskokaa pois, veljet, sitä se oikeasti on! Näin innolla tehtyä, äärimmäisen mielikuvitusrikasta ja surrealistista animaatiota saa hakea! Piirrostyyli varmasti jakaa mielipiteet, mutta itse pidän tätä elokuvaa erittäin, erittäin kauniina. Eikä se rajoitu vain kuvaan, sillä äänimaailmassa ollaan suoraan 60-luvun loppua hallinneen psykedeelisen rockin sydämmessä.
Yellow Submarine, Elanor Rigby, All together now, Lucy in the sky with diamonds ja All you Need is love, siinä muutamia esimerkkejä siitä, miksi elokuvan äänimaailma on ylivertainen.
Beatlesit eivät, kuten muutaman kerran alhaalla on mainittu, puhu itse omia roolejaan, mutta silläpä ei ole paljon väliä kun ääninäyttelijät ovat osaavaa porukkaa. Ja pistäytyvätpä Beatlet ihan itsekkin lopussa täräyttämässä “lopputekstit” käyntiin, joka koostuu erinkielisistä “All together Now” sanoista. Näiden sanojen joukosta löytyy muuten ruotsin kielinen, muttei suomalaista lausetta, mutta mitäpä siitä, kun Lennon kelpuutti musiikkivideoonsa Happy Xmas (War is over) suomalaisen julisteen “Sota on ohi”.
Elokuvan sanoma on vahva ja tuskin keneltäkään jää pointti huomaamatta. Pahat eivät ole aina pahoja ja tarvitset vain rakkautta.
Elokuva on niitä harvoja elokuvia, jotka oikeasti laittavat paremmalle tuulelle. Elokuva piristää täydellisesti ja on kerrankin sopivan pituinen. Animaatio saa haluamaan lisää, mutta pituudessaan tyydyttää kaikki tarpeet. Makeaa mahantäydeltä ilman ähkyä – kerrankin!
Eli mitä tästä nyt yhteen vetona sanoisi. Elokuva sopii kaikille vauvasta vaariin, Beatlesin ystäville pakollista nannaa ja todellista silmäkarkkia joillekkin, joillekkin vain kaunis sanoma ja hyvää musiikkia. Täydellinen ja paras animaatio, mitä on ikinä tehty. Vielä kerran, All together now!
nimimerkki: Sano mitä sanot