9.12.2009 00:48

Alkuperäinen nimi:Le Souffle au coeur
Valmistusvuosi:1971

Vuonna 1971 valmistunut ranskalainen draamakertomus Rakas sydän a.k.a. Le Souffle au coeur on tunnetun ranskalaisohjaajan ja käsikirjoittajan Louis Mallen tyylikäs kasvutarinan kuvaus. Elokuva sai alkuperäisestä käsikirjoituksestaan Oscar-ehdokkuuden ja on yksi luojansa tunnetuimmista filmeistä.

Rakas sydän on yksinkertainen, mutta silti hyvin moniulotteinen kertomus 14-vuotiaan Laurentin (Ferreux) elämästä 1950-luvun Ranskassa. Laurent elää varakkaassa porvaristoperheessä kahden isoveljensä, gynekologi-isänsä ja kauniin italialaisäitinsä kanssa. Murrosikään ehtineellä pojalla menee hyvin koulussa, mutta veri vetää yhä tiiviimmin häntä mukaan varkauksiin, juopotteluun ja kauniina orastavaan seksuaalisuuteen. Elokuvan edetessä Laurent oppii paljon uusia asioita perheestään, juuristaan ja varsinkin itsestään.

Alku- ja keskiosa vaikuttavat polkevan liikaa paikallaan ja kerronta etenee ehkä turhankin hitaasti, katsojan alkaessa vaatimaan kuvaruutuun enemmän toimintaa. Tekele kuitenkin imaisee yllättäen täysillä mukaansa ja puolivälin paikkeilta loppuun elokuvan toinen tunti hujahtaa siivillä. Tarina on hyvin yksinkertainen, eikä varsinaisesti sisällä mitään sen kummempaa juonta ja loppuukin varsin yllättäen, mutta siltikin jokin tässä ranskalaisdraamassa on hyvin puoleensavetävää ja lopputekstien valuessa kuviin, jää kokonaisuudesta oikein miellyttävä jälkimaku.

Malle on kertonut tämän elokuvan olleen hänen ensimmäinen teoksensa, vaikka oikeasti kyseessä on jo hänen kahdeksas kokopitkä elokuva. Rakas sydän on kuitenkin ensimmäinen filmi, jonka hän on tehnyt alusta alkaen omin nokkineen ja puheistaan päätellen Malle oli saavutuksestaan hyvin ylpeä. Usein herran elokuvat ovat väritteisyydeltään tummanpuhuvia, mutta tällä kertaa yleisilme on varsin optimistinen ja kultareunainen, eikä rankkaan draamaan ajauduta kunnolla missään vaiheessa. Teemoiltaan elokuva käsittelee toki nuoren miehen puberteettia ja osin sen tuomaa hämmästyneisyyttä uusiin asioihin, tyttöihin – ja jopa naisiin.

Malle ajaa päähenkilönsä niihin samoihin pelottaviin ensitilanteisiin, jotka jokainen nuori joutuu kohtaamaan. Laurent esitellään välittävänä, mutta toisaalta joihinkin asioihin hyvin suorasukaisesti ja lähes tunteettomasti kiinnikäyvänä nuorukaisena. Malle ei murskaa päähenkilöään henkisesti missään vaiheessa, mutta onnistuu silti kuvaamaan hänen itsensä kanssa käymiään jaakobinpaineja ja tuomaan laajan tunnekirjon katsojan eteen. Myös sivuhenkilöihin saadaan syvyyttä ja kielimuurin läpikin heihin saa yhteyden. Pidin myös elokuvan erikoisesta ja merkittävästi amerikkalaisesta tavasta poikkeavasta kameratyöskentelystä.

Rakas sydän ei varmasti ole pettymys Mallen tuotannosta pitäville, ja suosittelen sitä myös jotain erilaista elokuvakokemusta hakeville. Toimintaa kaipaavat saattavat kyllästyä teokseen nopeasti, mutta mitään siirappista rakkausdraamaa ei kuitenkaan tarvitse pelätä saavansa. Sanoin tätä elokuvaa on vaikea kuvailla, se vain täytyy itse kokea ja nauttia. Mikään täydellinen mestariteos Le Souffle au coeur ei kuitenkaan ole, eikä se vie sinua maasta taivaisiin, mutta ehdottomasti keskivertoa parempaa tuotantoa.

Arvosteltu: 09.12.2009