Melkeinpä parasta, mitä kotimainen elokuva on meille tarjonnut, tai tulee tarjoamaan!

14.12.2004 20:43

Alkuperäinen nimi:Tuntematon sotilas
Valmistusvuosi:1955

1930-luvun lopussa Toisen maailmansodan alkaessa pyörittää Eurooppaa, päätti suuri ja mahtava Neuvostoliitto, että tuon pienen läntisen naapurin, jota Suomeksi kutsutaan, voisi tosta jyrätä. Paraatimarssia Helsinkiin ei tullut, sillä sisukas kansa taisteli. Pitkäänkään ei kuitenkaan kestänyt, kun Suomenpoika joutui taas rämpimään metsässä konepistooli kourassa. Näistä tapahtumista kertoo mahtava sotaelokuva, eepos joka kiteyttää suomalaisuuden ja näyttää sodan sellaisena kuin se on: Karuna ja pahana, mutta välillä välttämättömänä. Tämä elokuva on Tuntematon sotilas.

Tuntemattomassa jatkosotaa seurataan pienen konekiväärikomppanian näkökulmasta. Käsikirjoitus lähentelee täydellisyyttä, ja vaikka nuoria sotilaita tässä elokuvassa näyttelevät aikalailla keski-ikäistyneet näyttelijät, en voisi juuri parempaa castingia kuvitella. Esille täytyy nostaa varsinkin yhden ainoan elokuvaroolin tehnyt Reino Tolvanen Rokkana, joka vie Ramboa korvasta pitkin mehtää, Veikko Sinisalo kommunistisena Lahtisena, ja Åke Lindman kyynisenä Lehtona. Olin nähnyt elokuvan ennen vuoden 2004 itsenäisyyspäivää useasti. Muistelin, että se on loistava, mutta vasta tällä itsenäisyyspäiväkierroksella muistin, kuinka loistava se oikeasti onkaan. Yksi henk.koht. lemppareistani!

Tuntematon sotilas sopii kaikille elokuvadiggareille, ja varsinkin sotaelokuvan ystäville. Ennenkaikkea se on silti meille suomalaisille tarkoitettu elokuva. Tuntematonta katsoessa ei pääse unohtumaan, että ilman veteraaneja, tämä arvostelu olisi kirjoitettu jostain muusta elokuvasta ja venäjäksi. Parempaa itsenäisyyspäivän elokuvaa ei voisi kuvitellakaan. Jokainen joka ei tätä armottoman upeaa klassikkoa ole vielä nähnyt, voi siis nyt ostaa elokuvan paikallisesta Anttilasta, rakentaa itselleen tukikohdan sohvalle, pistää kypärän päähän, ottaa Suomi-Konepistoolin syliin (tai vaihtoehtoisesti virittää konekivääriaseman, mutta se saattaa haitata näkyvyyttä) ja fiilistelee tämän hienon filmin läpi. Kolme tuntia kestoa, eikä sen toivoisi loppuvan ollenkaan! Kahden parhaan suomalaisen elokuvan joukosta ja kolmen parhaan sotaelokuvan joukosta Tuntematon sotilas löytyy.

PS: Tätä arvostelua kirjoittaessa kuunneltiin elokuvan aloittavaa ja lopettavaa Sibeliuksen Finlandiaa, joka pitäisi ehdottomasti nostaa kansallislauluksi.

Arvosteltu: 14.12.2004