Melko tasapaksu elokuva, jossa on kovasti yritystä, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi piinaavan tunnelman luontiin.

5.6.2009 19:27

Alkuperäinen nimi:Cube
Valmistusvuosi:1997

Seitsemän toisilleen tuntematonta ihmistä herää tokkurassa punaisesta huoneesta. Kukaan ei tunnu muistavan miten he ovat sinne päätyneet. Pienen ihmettelyn jälkeen he huomaavat huoneessa olevan luukkuja täysin identtisiltä vaikuttaviin huoneisiin, mutta vain eri väreillä varustettuna. Kenelläkään ei ole hajua mistä on kysymys, mutta yksi asia on varma: ulos on päästävä.

Itselläni oli melko korkeat odotukset tälle elokuvalle, johtuen mielenkiintoa herättävästä ideasta ja positiivisista arvioista. Valitettavasti Cube osoittautuikin pieneksi pettymykseksi. Huono elokuva se ei toki ole, mutta siinä ei ole vain sitä jotakin, mikä tekisi siitä erityisen mieleenpainuvan. Elokuva herättää paljon kysymyksiä, mutta itse jäin kaipailemaan myös vastauksia.

Cube heittää ilmaan paljon ajatuksia ihmisluonteesta ja elämän tarkoituksesta. Kuutioon loukkoon jääneet ihmiset miettivät miksi he ovat sinne joutuneet, onko koko homma vain unta, vai onko se vain jonkin sairaan ihmisen tapa pitää hauskaa muiden ahdingolla. Jokaisella ihmisellä tuntuu olevan jokin tarkoitus olla siellä, mutta mikä? Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia. Elokuvan edetessä selviää jo hieman mistä on kyse, mutta liian mysteeriseksi kuution tarkoitus jää.

Lavastuksensa puolesta Cube on varsin onnistunut, vaikka leffa pienellä budjetilla onkin tehty. Suhteellisen tuntemattomat näyttelijät osaavat esittää ahdistuneita varsin hyvin, vaikka välillä saattaa mennä vähän yli. Välillä meno menee hieman jännäksi henkilöiden välisten paineiden kasvaessa, mutta itse en kokenut elokuvaa millään tavalla painostavaksi, vaikka klaustrofobinen ympäristö sen hyvin soisikin. Pari jännää kohtaa ei riitä pitämään mielenkiintoa tarpeeksi yllä, ja vaikka leffa kestääkin vain vajaat puolitoista tuntia, tulee kelloa vähän väliä vilkuiltua. Muutamat amatöörimäiset leikkaukset eivät myöskään edistäneet katselunautintoa.

Loppujen lopuksi Cube on melko tasapaksu elokuva, jossa on kovasti yritystä, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi piinaavan tunnelman luontiin. Muutamissa kohdissa vaaditaan hieman ajatteluakin, mutta silti epäloogisuuksia tulee vastaan hieman hölmöin seurauksin. Ehkä suuremmalla budjetilla ja paremmalla käsikirjoituksella Cube olisi voinut olla parempi elokuva, mutta ei se mikään täysin turha tekele tällaisenakaan ole.

Arvosteltu: 05.06.2009