Mitä pidemmälle kausi etenee, sitä enemmän näyttelijät saavat irti hahmoistaan.

11.7.2006 00:41

“Oli ihmiskunnan kolmannen ajan aamunkoitto, kymmenen vuotta Maan ja Minbarin sodan jälkeen. Babylon-projekti oli toteutunut unelma. Sen tehtävänä oli uuden sodan estäminen tarjoamalla paikka, jossa ihmiset ja muukalaiset pystyisivät selvittämään kiistansa rauhanomaisesti. Se on satama, toinen koti diplomaateille, huijareille, yrittäjille ja kulkijoille. Ihmisiä ja muukalaisia kiedottuna kahteen ja puoleen miljoonaan tonniin pyörivää metallia, yksin yön pimeydessä. Se voi olla vaarallinen paikka, mutta se on samalla viimeinen ja paras rauhantoivomme. Tämä on viimeisen Babylon-aseman tarina. Vuosi on 2258. Paikan nimi on Babylon 5.”

Babylon 5 on yksi televisiohistorian hienoimmista sarjoista. Vuosina 1994-1998 sarjasta tehtiin yhteensä viisi tuotantokautta, tavalla, jota ei ole aikaisemmin nähty Sci-fi -sarjoissa. Siinä missä Star Trek koostuu sarjasta yksittäisiä jaksoja, Babylon 5 koostuu yhdestä isosta juonesta, jota kuljetetaan eteenpäin yksittäisissä jaksoissa. Jokainen pieni asia saattaa vaikuttaa tulevaan ja sarjan pääjuoneen. Sarjan luoja, J. Michael Straczynski, loikin koko sarjan pääjuonen täysin valmiiksi ennen kuin alkoi sarjaa kuvata. Sen kyllä huomaakin, koska pienet yksityiskohdat vaikuttavat vielä myöhemmin. Tässä mielessä sarja muistuttaa tämän hetken ehkä puhutuinta sarjaa, Lostia. Todennäköisesti J.J. Abrams onkin ottanut vaikutteita nimenomaan Babylon 5:n käsikirjoitusmallista. Ja tästä syystä niiden, jotka eivät ole sarjaa nähneet, mutta aikovat sen tulevaisuudessa katsoa, kannattaa harkita lukeako tästä eteenpäin. Pienikin spoilaus voi haitata katselunautintoa. Yritän välttää kaikin tavoin spoilauksia tässä tykityksessä.

Babylon 5 on avaruusasema keskellä puolueetonta aluetta, jonka tarkoituksena on toimia ikään kuin avaruuden YK:na. Asemalla on edustajia lähes jokaisesta universumin tunnetusta lajista. Sarjan keskiössä on viiden lajin henkilöt: ihmiset (Maan Allianssi), uskonnolliset ja viisaat Minbarit, ahneet ja aikoinaan huomattavia määriä eri alueita valloittaneet Centaurit, sotaisat Narnit sekä vanhin rotu, mysteeriset Vorlonit. Eri rotujen välillä on erilaisia kiistoja. Ihmisillä ja Minbareilla oli kymmenen vuotta aikaisemmin sota, jossa ihmiset melkein tuhottiin täysin ennen kuin Minbarit antautuivat odottamattomasti. Centaurien ja Narnien välejä hiertää edelleen se, että Centaurit olivat aikoinaan vallanneet Narnien kotiplaneetan ja sehän ei ylpeille Narneille sopinut. Ainoastaan mysteeriset Vorlonit, joiden suurlähettiläs kulkee suojapuvussa eikä kukaan tiedä miltä he näyttävät puvun alla, tuntuvat olevan puolueettomia.

Babylon 5 -avaruusaseman komentajana toimii Jeffrey Sinclair (Michael O‚Hare), Maa-Minbari -sodan lentäjäveteraani. Hänen lähimmät liittolaisensa ovat komentajakapteeni Susan Ivanova (Claudia Christian) sekä turvallisuuspäällikkö Michael Garibaldi (Jerry Doyle). Muita keskeisiä hahmoja ensimmäisellä tuotantokaudella ovat mm. Centaurien suurlähettiläs Londo Mollari (Peter Jurasik), Minbarien suurlähettiläs Delenn (mm. Lostista tuttu Mira Furlan) sekä Narnien suurlähettiläs G‚Kar (Andreas Katsulas). Näiden lisäksi sarjassa on monia hahmoja, jotka vaikuttavat tapahtumiin hyvinkin ratkaisevasti. Sarjan hahmogalleria onkin todella laaja, ja jokaiselle hahmolle on perusteltu syy miksi he ilmestyvät sarjaan.

Ensimmäinen tuotantokausi keskittyy lähinnä tulevien tapahtumien ja pääjuonen pohjustamiseen, mutta suurin osa ajasta käytetään eri hahmojen luonteenpiirteiden sekä historian avartamiseen. Tämä on todella loistava ratkaisu, koska henkilöiden tekemiset on näin perusteltu loistavasti ja se puolestaan tuo sarjalle uskottavuutta. Kauden ensimmäiset jaksot alkavat hieman epätasaisesti, niitä katsoessa tulee hieman outo olo:onko tällä mitään pohjaa, vai onko kaikki jaksot vain yksittäisiä tapahtumia, ilman suurempaa kuviota. Mutta viimeistään kahdeksannen jakson aikana tulee ahaa-elämys: kaikki on johtanut tähän kohtaan ja tästä tapahtumat vasta saavatkin tuulta alleen ja kauden loput jaksot menevät hujauksessa.

Sarjan näyttely on alkuun hyvin tönkköä ja mieleen tuleekin väistämättä ajatus avaruussaippuaoopperasta. Kuitenkin mitä pidemmälle kausi etenee, sitä enemmän näyttelijät saavat irti hahmoistaan ja näyttely paranee huomattavasti. Onkin ihmeellistä verrata ensimmäisiä jaksoja viimeisiin, ei kai kyseessä voi olla samat näyttelijät? Varsinkin Sinclairia näyttelevä Michael O’Hare saa hahmoonsa ja eläytymiseensä muutaman kauan kaivatun ilmeen lisää mitä pidemmälle kausi etenee.

Ensimmäinen tuotantokausi sisältää 22 jaksoa, joista ainoastaan pari on sellaista, jotka eivät kestä uusintakatselua. Kuitenkin suurimman osan, myös alkupään epätasaisemmat jaksot, katsoo mielellään uudelleen, kun suurempi juoni on alkanut kasaantua, koska silloin jaksoista saa enemmän irti. Babylon 5 onkin nerokkaasti kirjoitettu sarja, joka ensimmäisen kauden päätyttyä jättää olon, että nyt on pakko selvittää miten kaikki tästä kehittyy. Ei olekaan tuulesta temmattua, että kauden alanimi on Signs and Portents ˆ Ennusmerkkejä. Uskoisin, että sarjasta voi nauttia kuka tahansa. Ei välttämättä tarvitse edes pitää Sci-fistä nauttiakseen sarjan hienoista käänteistä ja upeasta toteutuksesta. Ja vaikka sarjassa paljon puhutaan sodasta ja muutamia upeita taisteluita ensimmäisen kauden aikanakin on, taistelut ja sota ei ole kuitenkaan pääasia. Sarjan kantava idea onkin inhimillisyys, toisten hyväksyminen erilaisuuksista huolimatta sekä kaunojen unohtaminen.

nimimerkki: OutlawPuppet

Arvosteltu: 11.07.2006

Lisää luettavaa