Elokuvan alussa James Bond (Daniel Craig) ammutaan vahingossa ja tämä lähes kuolee, mutta täpärästi selviää hengissä ja viettää sitten elämää ryypiskellen. Lopulta Bond palaa MI6:n palvelukseen, mutta on fyysisesti ja henkisesti vain raunio aiemmasta itsestään: sekä fyysinen että henkinen kunto lähentelevät nollaa. Bondin pitää kuitenkin nopeasti saada itsensä taas ruotuun, sillä varjojen takaa iskee ovela ja arvaamaton vihollinen, joka haluaa tuhota koko MI6-organisaation ja erityisesti M:n (Judi Dench) …
Skyfall on monella tapaa erilainen kuin yksikään toinen Bond-elokuva: paria minikohtausta lukuunottamatta Bond-tyttöjä ei ole näkyvissäkään, synkkä ja epätoivoinen tunnelma lähentelee jo Yön Ritari-elokuvan epätoivoisuutta ja tällä kertaa pääpahiksen (Javier Bardem) päätavoite ei ole suinkaan mikään maailmanvalloitus, rikastuminen tai edes Bondin tappaminen, vaan tällä kertaa pahis jahtaa M:ää. Tämä ymmärrettävästi jakaa mielipiteitä, jotkut ovat kehuneet Skyfallia sen erilaisuudesta ja joidenkin mielestä se poikkeaa jo liikaa muista Bond-elokuvista. Itse kuitenkin kuulun ensimmäiseen kastiin: ihailen Skyfallin rohkeutta ja syvyyttä, ja toivon että Skyfallin tapaisia Bond-elokuvia (toki niin että Skyfallia ei kopioida) tehdään jatkossakin. Aikuisiällä olen huomannut, että joskus katson mielelläni kevyempää ja humoristisempaa Bond-elokuvaa, mutta yleensä pidän enemmän vakavammista Bond-elokuvista.
Daniel Craig vahvistaa tässä elokuvassa asemaansa omana suosikki-Bondina, joka osaa olla ystävällinen, kylmä, vakava ja myös humoristinen. Mielestäni aiemmista Bondeista ainoastaan Sean Connery pystyy esittämään Bondia yhtä monipuolisesti. Pidän myös siitä, että elokuvan alussa Craigin Bond on selvästi ollut jo aika pitkään palveluksessa ja on jo ihan konkari, joka sitten alun takaiskun jälkeen joutuu keräämään voimiaan vaaran lähestyessä. Craigin kemia M:n ja pääpahiksen Silvan kanssa toimii myös erinomaisesti.
Judi Dench on myös tässäkin elokuvassa loistava Bondin pomona M:nä, ja pidän siitä, että tässä elokuvassa viitataan enemmän siihen, että tämän kylmän ja tiukan ulkokuoren alla asuu ainakin jossain määrin epävarma ihminen, joka ei ole aina varma valinnoistaan mutta ei halua sitä ulospäin osoittaa. Naomie Harris on myös hyvä uutena Moneypennyna, ja Ben Whishaw Bondin laitteiden keksijänä Q:na. Molemmat vanhat hahmot tuotu nykyaikaan hyvin, ja erityisesti pidän siitä, että Ben Whishaw ei yritäkään olla samanlainen kuin alkuperäinen Q Desmond Llewelyn, vaan on luontevasti ”nörttimäisempi” Q.
Elokuvan parhaan roolisuorituksen tekee kuitenkin Javier Bardem elokuvan pääpahiksena, entisenä agenttina nimeltä Silva, joka kantaa kaunaa M:lle kun tämä jätti Silvan aikanaan pulaan väkivaltaiseen vankeuteen, jonka vuoksi Silva haluaa tuhota koko MI6:n ja M:n. Bardemin hahmo on alusta alkaen hyvin pelottava hahmo, joka vaikuttaa olevan lähes koko ajan niskan päällä. Huomionarvoista on, että Bardem on onnistunut tekemään hahmostaan pelottavan ilman ylimääräistä huutamista tai edes ylinäyttelyä, vaan useimmissa kohtauksissa kohtalaisen rauhallisesta olemuksesta huolimatta Silvan vaarallisuuden aistii vahvasti. Silva on myös hyvin teatraalinen hahmo, joka pystyy jopa häviön hetket kääntämään voitoksi ja tämän epävakauden vuoksi sekä Bond että M kokevat suuria vaikeuksia yrittäessään ennakoida ja pysäyttää tätä. Bardem on selvästi ottanut vaikutteita Heath Ledgerin Jokerista, mikä näkyy muun muassa sekä Silvan että Jokerin teatraalisuudesta, tarvittaessa rauhallisesta olemuksesta ja siitä että elokuvan noin puolessa välissä kumpikin hahmo suunnittelee tulevansa vangituksi. Silti Bardem ei matki Ledgeria vaan tekee Silvasta oman, nerokkaan hahmonsa. Silva on myös harvoja Bond-pahiksia, joka lopulta ainakin osittain onnistuu juonessaan.
Skyfall on mielestäni yksi parhaista Bond-elokuvista ja olisi luultavasti oma lempparini, jos Javier Bardemin hahmo Silva saisi enemmän kangasaikaa. Silva nimittäin tulee elokuvaan vasta puolessa välissä ja vaikka ymmärränkin että aluksi elokuvassa ”hypetetään” mysteeristä pahista, Silvan kangasaika jää piirun verran liian lyhyeksi. Olisin halunnut nähdä enemmän Bondin ja M:n taistelua Silvaa vastaan. Tästä huolimatta Skyfall on erinomainen elokuva, jota suosittelen kaikille Bondin ja toimintaelokuvien ystäville.