Perhosvaikutus (Butterfly Effect) on osa kaaosteoriaa, jonka mukaan pienikin tapahtuma esim. perhosen siiven isku voi aiheuttaa maailmassa suuren kaaoksen esim. pyörremyrskyn. Eli kaikki suuret tapahtumat saavat alkunsa jostain pienestä ja viattomasta, se on perhosvaikutus.
Aihetta käsitellään sen Jenkeissä tehdyssä nimikkofilmissä, jonka päärooliin on vedetty mukaan komediasekoilija Ashton Kutcher. Perhosvaikutusta käsitellään liittämällä yhteen scifi-seikkailua, voimakasta draamaa ja rakkauden viehkoa ihanuutta, ja kun kaikki tämä muutetaan trilleriksi niin on tuloksena jotain upeaa.
Evan (Kutcher) kärsi isänsä lailla lapsuudessaan pahoista muistikatkoksista, jotka jättivät hänen menneisyyteensä miehen mentäviä aukkoja. Aikuisuuden portilla Evanin menneisyys tarraa hänestä uudelleen kiinni ja jo mielestä unohtuneet tapahtumat alkavat palailemaan takaisin. Pian Evan tajuaa pitävänsä käsissään useamman ihmisen kohtaloita ja hänen lapsena kirjoittamiensa päiväkirjojen olevan ratkaisu kaikkeen. Hyvä lukija, hyppää mukaan hyytävään scifitrilleriin.
Samankaltaisia elokuvia on tehty ennenkin, mutta Perhosvaikutusta ei silti voi haukkua pelkäksi matkijaksi, ei tämän lopputuloksen perusteella. Herrat Eric Bress ja J. Mackye Gruber ovat sekä ohjanneet että käsikirjoittaneet luomuksensa ja kaveruksia voi vain kiittää siitä, miten monimutkainen käsikirjoitus on saatu näin selkeään elokuvamuottiin. Tällainen pienten yksityiskohtien huomioiminen on juuri meikäläisen mieleen, kunhan ei mennä liian pikkutarkkaan näpertelyyn. Vaikka osa kohtauksista on pakotettu olemaan irrallisia itse elokuvasta (ymmärrätte katsottuanne mitä tarkoitan), hahmot on kirjoitettu ja näytelty niin hyvin, että jokaiseen kohtaukseen ja kohtaloon vain lumoutuu mukaan.
Näyttelijöistä on vain pelkkää hyvää sanottavaa. Ashton Kutcherin esiintyminen vakavassa roolissa mietitytti alkuun, mutta paremmin kuin hyvin hän roolistaan selviytyy. Kiitokset voi osoittaa myös hyvin toimineille lapsinäyttelijöille.
Loppukaan ei ole sieltä kliseisimmästä päästä ja sopii – välillä hyvin ahdistavan leffan – päätökseksi juuri täydellisesti ja jättää makean maun suuhun pitkäksi aikaa. Itse en scifistä ja yliluonnollisuudesta pidä millään tasolla, mutta Perhosvaikutuksessa se ei haittaa, koska scifi on tarjoiltu sopivan kokoisissa annoksissa. Jännittävää ja mukaansa tempaavaa leffaa voi suositella kaikille. Ei täydellinen, mutta toimiva ja nautittava.