Murhien motiiveissa on kerrankin jotain järkeä.

24.2.2006 18:12

Alkuperäinen nimi:I Know What You Did Last Summer
Valmistusvuosi:1997

Toisin kuin lajitoverinsa Urban Legend ja Scream, tämän juoni on jopa hyvä. Verta ei säästellä murhaajan lahdatessa teinejä kadulla. Lisäksi murhien motiiveissa on kerrankin jotain järkeä. On yksi asia, joka minua ihmetyttää ihmisten mielipiteissä teinikauhuelokuvista. Miksi se on niin kamalaa, että pääosassa on joku isotissinen tytsy?

Bileistä matkalla olevat nuoret ajavat vanhan kalastajan yli. He päättävät salata tekonsa ja viskata ukon mereen. Vuotta myöhemmin yksi nuorista, Julie (Jennifer Love Hewitt) palaa kotikaupunkiinsa, ja siellä häntä odottaa nimetön kirje, jossa ilmoitetaan, että joku tietää nuorten rikoksesta. Samaan aikaan salaperäinen murhaaja alkaa lahdata kaupungin nuoria.

Vaikka juoni on kliseinen, kuten koko elokuva, on Tiedän mitä teit viime kesänä silti yksi jännittävimmistä ja viihteellisimmistä kauhuelokuvista 1990-luvulta. Veriset tapot (mm. lihakoukku leukaan) ovat komeaa katsottavaa, ja tämän elokuva viihteellisyys onkin aivan omaa luokkaansa. Lisäksi leffa onnistuu myös psykologisen jännityksen, oikean kauhun sekä säikyttelyn saralla. Vaikka loppu on erittäin perusteinislashermäinen, on se silti omalla tasollaan hyvä. Vaikka loppu on jätetty oivasti avoimeksi, mentiin tekemään jatko-osa, joka onnistuu olemaan viihdyttävämpi, mutta juoneltaan, näyttelijöiltään, tehosteiltaan ja ohjaukseltaan huonompi kuin ensimmäinen osa.

DVD:n kuvan- ja äänenlaatu on hyvä, mutta ekstroihin olisi voitu panostaa.

Yhteenvetona hyvä, älykäs teinislasher. Katsomisen arvoista viihdettä. Kestää montakin katsomiskertaa.

nimimerkki: pasa

Arvosteltu: 24.02.2006