Muumion uusin tuleminen

14.6.2017 13:05

Tämä on arvio uudesta Muumio elokuvasta, joka tuli teattereihin juuri. Elokuva ei ole jatkoa edellisille muumio elokuville, joita tähditti Brendan Fraser. Elokuva on siis uusi tulkinta Universal Studion muumio elokuvista ja aloittaakin studion uuden monsterielokuvien sarjan. Onko tämä hyvä elokuva? Oliko kyseessä hyvä aloitus uudelle monsterielokuvien sarjalle? Mitä muita elokuvia tähän sarjaan on tulossa? Vastauksia näihin seuraavaksi.

Eli Universal päätti aloittaa uuden jaetun monsteriuniversumin ja ensimmäisenä vuorossa oli Muumio. Elokuvan pääosissa nähdään muutamia nimekkäitä tähtiä ja heidät tullaan varmasti myös näkemään niin jatko-osassa kuin myös niissä muissa Universalin monsterielokuvissa. Tätä Universalin monsteriuniversumia he kutsuvat nimellä Dark Universe ja tällä nimellä siis sidotaan kaikki nämä elokuvat yhteen.

Tähän Universalin Dark Universeen on tulossa siis ainakin Frankensteinin Morsian, Mustan laguunin hirviö, Näkymätön mies, Van Helsing, Wolf Man, Frankestein, Dracula, Oopperan kummitus ja Notre Damen kellonsoittaja elokuvat. Sarjan seuraavan elokuvan pitäisi näillä näkymin olla vuonna 2019 ilmestyvä Bride of Frankenstein (Frankensteinin morsian). Muista elokuvista ei ole vielä tarkempaa tietoa, kuin se että nimekkäitä tähtiä tullaan myös niissä näkemään.

Nyt takaisin tähän elokuvaan. Eli onko tämä uusi Muumio elokuva hyvä? No kyseessä on ihan katsottava uudelleen tulkinta Muumio elokuvista, mutta elokuva on silti melko keskinkertainen tekele. Mikä sinänsä on sääli ja varsinkin kun elokuvan on isomman elokuva sarjan aloittava elokuva. Elokuvan juoni on sitä melko tavallista Muumio elokuva tarinaa lisättynä parilla lisätwistillä, mutta ne eivät auta tekemään elokuvasta hirveän hyvää. Ei edes isot näyttelijät auta pelastamaan elokuvaa, vaikka jotkut heistä ovatkin ihan hyviä rooleissaan. Lisää siitä hieman myöhemmin tässä arviossa.

Pakostakin tätä tulee verrattua Brendan Fraserin tähdittämiin Muumio elokuviin ja varsinkin juuri ensimmäiseen osaan, eli valitettavasti edellinen Muumio elokuvien aloitus samaa nimeä kantava The Mummy (1999) oli todella paljon parempi elokuva, sillä se onnistui joka alueella olemaan parempi kuin tämä. Se oli pelottavampi, jännittävämpi, hauskempi, toiminnallisempi ja sen Muumio oli parempi. Sen lisäksi yllättäen tehosteet eivät ole juuri hirvesti parempia, ainakaan kun vertaa näitä kahta Muumio elokuvaa keskenään. Vaikka tuo vuoden 1999 Muumio mielestäni olikin parempi tekele, niin silti tämä elokuva on ihan katsottava.

Elokuvassa on useita kohtauksia, joissa Cruise on taas tehnyt itse kaikki stuntit mm. elokuvassa oleva lentokonekohtaus. Valitettavasti nämä kohtaukset ovat melko lyhyitä, eivätkä oikein erotu kaiken roinan alta. Nämä toiminta kohtaukset ovat myös leikattu melko sekavasti, joten niiden tyylikkyyttä ei oikein kunnolla huomaa, mikä onkin melko valitettavaa, sillä yleensä tällaiset kohtaukset ovat Cruisen elokuvissa parhaita. Muutenkin Cruise tuntuu elokuvassa olevan hieman hakoteillä, eikä ole sellainen mielenkiintoinen perus Cruise hahmo niin kuin muissa hänen elokuvissaan.

Elokuva kertoo tarinaa menneestä ja pohjustaa myös tulevaa, mutta on samalla todella sekava ja täynnä aukkoja. Elokuva myös hyppii kohtauksesta toiseen, mutta silti keskittyy välillä selittämään asioita oikein todenteolla ilman että kunnolla niitä kuitenkaan selittää. Elokuva jättää monta asiaa epäselväksi ja jossain välissä elokuva alkaa vain tuntumaan tylsältä itsenäiseltä tarinalta, joka vain pohjustaa tulevaa.

Elokuvan pääosissa nähdään mm. Tom Cruise, Russell Crowe, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Jake Johnson ja Courtney B. Vance. Heistä ainoastaan Russell Crowe on elokuvassa hyvä, kun taas esimerkiksi Cruise on perus Cruise eikä sen enempää.

Valitettavasti lähes jokainen näyttelijä menee hukkaan tässä elokuvassa. Elokuvan pääosassa oleva Tom Cruise on perus Cruise eli juoksee paljon ja mukana on toimintaa ja huumoria, mutta ne tuntuvat jotenkin väkisin väännetyiltä, eikä Tomppa oikein elokuvassa loista. Naispääosan esittäjä Annabelle Wallisin esittämä Jenny Halsey on myös melko geneerinen hahmo, josta ei oikein ole mihinkään. Sofia Boutellan Muumio puolestaan on hetkittäin ihan OK, mutta suurimmaksi osaksi vain tylsä, eikä liioin pelottava hahmo. Elokuvan parasta antia on mielestäni Russell Crowen näyttelemä Jekyll/Hyde joka kuitenkin jää myös ehkä hivenen alikäytetyksi, eikä täysin pääse oikeuksiinsa. Jekyll on myös selvästi, se hahmo joka tulee yhdistämään kaikki nämä Universalin monsterielokuvat toisiinsa, joten ainakin lisää Russell Crowea on varmasti tiedossa.

Eli kaiken kaikkiaan elokuva on ihan OK, mutta ei paljon juuri muuta. Pääosan esittäjistä vain osa on hyviä, muut taas vähän niin ja näin. Elokuvan lopussa on toki pari mielenkiintoista twistiä, jotka tekevät jatkosta mielenkiintoisen. Silti sekin siis petaa vaan jatkoa, eikä sinänsä tee tästä elokuvasta välttämättä parempaa. Silti suosittelen elokuvaa kaikille joita kiinnostaa nämä uudet Universalin monsterielokuvat tai juuri Muumio elokuvat. Suosittelen myös kaikille Cruisen ja Crowen faneille, vaikka he välttämättä eivät mitään loistavia roolisuorituksia elokuvassa teekkään.

Arvosteltu: 14.06.2017