Hän oli Ilmiömäinen. Ja sitten hän kuoli.
Peter Sellersin elämänkerta elokuvan muodossa on äkkiseltään ajateltuna mieletön idea. Koska Sellers ei ole enää näissä kuvioissa ja kukkapenkeissä, eikä siis näin ollen voi esittää itseään – mikä varmasti olisi ollut mahdotonta hänen eläessäänkin – koko hoito näyttää kaatuvan sopivan näyttelijän puuttumiseen. Yhtenä vaihtoehtona olisi tietysti silloinkin subjektiivisen kameran* käyttäminen. (Mutta se saattaisi olla vaihtoehtona liian eksoottinen.)
Onneksi on Geoffrey Rush. Aussi, joka vakuutti ainakin eriskummallisen joukon katsojia jo elokuvassa Loisto, sopii Sellersiksi paremmin kuin äkkiseltään luulisi. Vaikka miesten välinen yhdennäköisyys on vähäinen ja Rush kaikkea muuta kuin tarpeeksi siloposkinen nuoremmaksi Sellersiksi, hänen onnistuu luikerrella monikasvoisen huippukoomikon nahkoihin koko leffan ajaksi. Seurakseen Rush on saanut sen verran nimekkään joukon kollegoita, ettei näytteleminen sivuosienkaan kohdalla pahemmin onnahtele. Theron solkkaa sujuvasti svenskahtavalla aksentilla, Lithgowia on tuskin tunnistaa Lithgowiksi Edwardsina ja Tucci on sopivan sisäsiisti Kubrick. Vain mamma-Sellersin mekkoon ujutettu Margolyes jättää enemmän toivomisen varaa.
Raina käy Sellersin elämän läpi tietysti alusta loppuun, mutta täysin vailla sellaista luontodokumenttimaisen harrasta otetta, joka naulaisi kohteensa kuvaan kuin torakan ja toisi sitten kaikkien tietoon, missä tällä mytiäisellä ovat purumaha ja Malpighin umpiputket**. Sellersin elämä oli psykedeelisen kukertava sotku, josta saisi irti kohtauksen jos toisenkin ilman kikkailuja. Christopher Markuksen ja Stephen McFeelyn käsikirjoitus ja Stephen Hopkinsin ohjaus vievät tarinan silti vielä pitemmälle. Leffassa on oma ”erikoinen” kertojansa, jolla on ilmeisesti haluttu kunnioittaa vainajan muistoa. Outotuttava tekijä, muttei lopulta hullumpi ratkaisu. Rushia on kiitettävä (vielä) tässäkin yhteydessä siitä, että Sellersin henki melkein tuntuu olevan läsnä kaiken kikkailun keskelläkin. Koskettaako leffa, sehän tietysti riippuu katsojasta. Tekijät ovat ainakin yrittäneet parhaansa ja peruukkipuolella jopa ylittäneet itsensä. Tuskin Sellers palaa Manalasta heittämään ketään millään esineellä tämän leffan takia.
*) Pää- tai yhtä merkittävää osaa esittää kamera ja sen taakse piiloutunut henkilö.
**) Suurin piirtein torakan vartalon keskiosassa.