17.3.2008 22:06

Alkuperäinen nimi:Fingersmith
Valmistusvuosi:2005

1800-luvun Lontoo.
Orpo Sue Trinder on kasvanut pikkurikollisten parissa erään rouva Sucksbyn taloudessa. Niinpä on hänestäkin kehkeytynyt kelpo taskuvaras. Eräänä iltana saapuu Gentlemanniksi kutsuttu herrasmiesvaras Richard Rivers ja kertoo monimutkaisesta huijaussuunnitelmasta johon tarvitsee Suen apua. Eräältä rikkaalta perijättäreltä Maud Lillyltä olisi tarkoitus huijata omaisuus ja passittaa nainen mielisairaalaan. Asiat kuitenkin mutkistuvat kun tytöistä tulee ystäviä ja vähän enemmänkin…
Tämän enempää ei juonesta kannata kertoa koska edessä on pari mojovaa yllätyskäännettä.

Fingersmith on BBC:n 2 osainen minisarja joka perustuu Sarah Watersin menestysromaaniin (suomennettu nimellä Silmänkääntäjä). Sarja onkin kirjalle varsin uskollinen mikä on hyvä juttu. Tapahtumapaikat 1800-luvun Lontoo ja Maudin kartano ovatkin juuri sellaisia kun ne on moni varmasti kirjan perusteella kuvitellut. Richard Riversin rooliin olin jostain syystä (ehkä hahmon ilkeän luonteen perusteella) kuvitellut rumemman miehen ja oli positiivinen yllätys kun häntä näyttelikin varsin komea Rupert Evans.

Ensimmäinen jakso kerrotaan suurimmaksi osaksi Suen näkökulmasta, toinen puolestaan Maudin. Kirjassa ollut ahdistavan pitkä mielisairaalaepisodi ei tunnu sarjassa yhtä pitkältä ja lähes 700-sivuinen romaani on hyvin onnistuttu tiivistämään kolmeen tuntiin. Täytyy myöntää että minua hieman epäilytti että osataanko näin hyvästä kirjasta tehdä tv-sarja niin että kirjassa ollut tunnelma ja henkilöt pysyvät samanlaisina. Mutta ihan turhaan epäilin sillä aika harvoin on jostain kirjasta tehty näin onnistunut filmatisointi. Näyttelijävalinnat ovat osuneet täysin nappiin ja 1800-luvun tunnelma on onnistuttu luomaan täydellisesti. Suen ja Maudin tarina kerrotaan kauniisti ilman turhaa mässäilyä enkä ainakaan minä keksi tästä minisarjasta mitään moittimista.

Fingersmith on varsin laadukas ja mukaansa tempaava minisarja, jota voi suositella kaikille (1800-luvulle sijoittuvan) hyvän draaman ystäville. Varsinkin Sarah Watersin kirjan lukeneet tulevat varmasti ihastumaan.
Jos pitää Forsytein tarusta, Koleasta talosta ja muista saman tyyppisistä sarjoista kannattaa katsoa myös Fingersmith. Ja lukea tietenkin se kirja.

Arvosteltu: 17.03.2008