Vuonna 1997 valmistunut Good Will Hunting on Gus Van Santin ohjaama draamaelokuva, jonka ovat käsikirjoittaneet näyttelijöinä uraauurtaneet Ben Affleck ja Matt Damon. Tekijätiimi ei aluksi kuulosta kovinkaan vakuuttavalta, mutta elokuva voitti Oscarin parhaasta käsikirjoituksesta ja Robin Williams toisen samanmoisen parhaasta miessivuosasta. Näiden meriittien ja pienen hämmästyksen jälkeen aloin katsomaan teosta ensimmäistä kertaa ja se todella teki allekirjoittaneeseen lähtemättömän vaikutuksen yhtenä parhaista draamaelokuvista kautta aikain.
Will Hunting (Damon) on orpona kasvanut ja maailman kovettama nuorimies, joka nauttii elämästä kavereidensa kanssa normaaliin tapaan hengailemalla Etelä-Bostonin lähiöissä ja ansaiten leipänsä työskennellen rakennustyömaalla ja siivoojana yliopistolla. Will on matemaattisesti todella lahjakas ja ratkaistuaan professori Lambeaun oppilailleen asettaman tehtävän, aletaan hänestä kaivamaan potentiaalia esiin oikein urakalla. Will ei itse ole moisista konttorinörtin hommista kiinnostunut vaan hengailee mieluummin kavereidensa kanssa baareissa haastamassa riitaa paikallisten nättien poikien kanssa. Hakattuaan yhden jannun sairaalakuntoon Will saa oikeudelta päätöksen, jonka mukaan hän joutuu tapaamaan professori Lambeauta ja psykiatria viikoittain, välttääkseen ehdottoman vankilatuomion. Näin ollen aikamme Einstein pakotetaan kohtaamaan kykynsä ja menneisyyden peikot.
Yleensä Good Will Huntingin tapaiset ns. yksinkertaiset draamaelokuvat alkavat mielenkiintoisesti ja lupaavasti, mutta jossain vaiheessa ne jäävät polkemaan samalle tylsälle tasolle odottamaan loppuaan. Näin ei kuitenkaan käy kyseisen teoksen kohdalla, vaan pienillä nerokkailla twisteillä ja kohtauksilla katsojan keskittyminen pidetään tiukasti itse leffassa ja parituntinen päivästä liukuu ulottumattomiin hyvin nopeasti. Affleck ja Damon ovat kieltämättä luoneet täydellisen kässärin ja ansaitsevat todellakin Oscarinsa. Osa dialogeista on nerokkaita, osa todella hauskoja, osa koskettavia ja surumielisiä, mutta ennen kaikkea ne liikuttavat leffaa upeasti eteenpäin. Kliseisiin Good Wil Hunting ei sorru, vaikka aihe antaa niihin sortumiselle hyvin voimakkaat lähtökohdat. Affleck ja Damon eivät kuitenkaan ansaitse täyttä kunniaa käsikirjoituksesta, sillä kaksikko oli aluksi aikeissa tehdä elokuvasta trillerin, kunnes (onneksi) tuotantopuolelta tuli ohjeistusta kääntää asetelma draamamuottiin.
Täydellisesti rakennettu tarina osaa koskettaa oikeissa paikoissa, mutta se osaa olla myös hauska. Pari kertaa repesin nauramaan ihan ääneen ja olihan tämä ajoittain paljon hauskempi kuin komedialeiman saaneet tuotokset. Katsojalle esitellään monen monta hahmoa, joita kaikkia oppii ymmärtämään, ja se jos mikä on hienoa. Yleensä elokuvissa syvennytään yhteen tai kahteen hahmoon, mutta tässä oppii tuntemaan puoli tusinaa tyyppiä, ja ainakin itselläni tuli hyvin mukava olo. Kuin olisin seurannut kymmenen vuotta jotain saippuasarjaa ja henkilöhahmoista olisi tullut toinen perheeni.
Robin Williams tosiaan nappasi parhaan miessivuosan Oscarin Willin psykiatrin roolista. Williams esittää mahtavan parran omaavaa sivistynyttä ja rauhallista isähahmoa, mutta myös temperamenttisia kohtauksia on tarjolla. Tätä ennen Williamsin naama on näköradion ruudulla vain ärsyttänyt toinen toistaan surkeimmissa komedioissa, mutta tässä hän vetää varmastikin elämänsä roolin ja hänen työskentelyään on todella hieno seurata. Matt Damon oli ehdokkaana parhaaksi miespääosan esittäjäksi, mutta pytty meni lopulta Nicholsonille. Lapsuuden traumoista kärsivää, matemaattisesti lahjakasta kovista näytteleminen ei varmastikkaan ole sieltä helpoimmasta päästä, ja onkin ilo todeta Damonin tekevän millintarkkaa työtä pääosassaan. Henk. koht. olen sitä mieltä, että Oscar olisi kuulunut hänelle. Affleck on ihan ok parhaan kaverin osassa, ja persoonallista tyttöä esittävä Minnie Driver on myös positiivinen tuttavuus.
Kokonaisuudessaan Good Will Hunting on ehdottomasti viiden tähden draamaleffa, ilman ainuttakaan pientä puutetta. Uskon lähes kaiken tyyppisten ihmisten pitävän kyseisestä teoksesta ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille oikeasti laadukkaista ja hyvistä elokuvista pitäville. Ei väliä kuinka korkeat ennakko-odotukset asetat, sillä Good Will Hunting ylittää ne joka tapauksessa.