Vanhanliiton gangsterielokuvia tuntuu nykypäivänä olevan harvassa. Katselin muutama päivä sitten Samuel L. Jacksonin 187 – Murha Koodille ja kävin miettimään, että miksi tällaisia elokuvia ei tehdä lisää? Tuli sellainen tunne, että nyt täytyy kaivaa Training Day naskaliinista ja iskeä pyörimään. Sitten muistin, että Antoine Fuqualtahan on tullut uudempaakin materiaalia. Brooklyn’s Finest oli siis vielä katsomatta. Varoituksen sana kuitenkin leijui ilmassa, sillä olinhan juuri katsonut kunnon LA latinogangsteri elokuvan sekä sen lisäksi vauhtia oli antamassa edellispäivänä katsottu, the Departed.
Nimeensä nojaten elokuva ei kuitenkaan paljon Brooklynin tarinoilla leuhki. Leffahan perustuu suoraan kolmeen ihmiseen ja heidän arkisiin puuhailuihin Brooklynin kaduilla. On kahdenlaista poliisia ja muutamaa rikollistakin sorttia. Tango (Don Cheadle) tunnetaan piireissä kovan luokan huumerikollisena, joka ajelee ympäriinsä isolla bemarillaan ja hokee kuinka hyvä tyyppi Caz (Wesley Snipes) on. Todellisuudessa mies on poliisi, joka on jäänyt venähtäneiden projektien vuoksi peitetehtäviinsä liiankin pitkäksi aikaa. Caz on taas pomomies joka pelasti aikanaan Tangon hengen ja kävi siinä samalla lusimassa melkein kymmenisen vuotta. On siis melko tukalat oltavat kun Tangoa pyydetään saamaan vanha pelastajansa takaisin vankilaan. Vastapalveluksena odottelee agentin virka kirjoituspöydän takana, missä on luultavasti sellainen vihreäkupolinen valokin.
Brooklynin kaduilla on meneillään myös poliisijunioreiden koulutus. Tämä on kuitenkin paskempi homma Eddielle (Richard Gere), joka on jäämässä eläkkeelle viikon päättyessä. Eddie kun ei millään haluaisi lähteä pyörimään vaarallisille kaduille keltanokan kanssa. Hän ilmeisesti haluaisi viettää nekin päivät maksullisessa seurassa, sillä elokuvaa katsoessa se tuntuu olevan miehen iltapuhdekin melko usein. Muutamia hekumallisia hetkiä koemme siis Richard Gerenkin kanssa, kuka on viimeaikoina perehtynyt lähinnä huumoripuolen elokuviin.
Kolmantena päähenkilönä on Sal (Ethan Hawke), joka pyörii ja hikoilee hometalonsa sekä pienimuotoisen rahaongelmansa kanssa. Kämppä pitäisi vaihtaa isompaan, sillä mukulaa pukkaa. Eipä se etsivän palkka riitä isossa maailmassa parempaan. Sal pääsee siis koettelemaan itseään ja oikeuden tajuaan korruptiorahojen vaaniessa kohti hänen lain oikeaa kouraansa.
Ethan Hawke on myös tuttu alussa mainitsemasta Training Day -elokuvasta, joka on siis elokuvan ohjaajan aikaisempaa materiaalia. Hänen rooli on yllättävän samanlainen, melkeinpä sanoisin että tämähän menisi jatko-osasta hänen osaltaan. Herrallahan oli myös muutaman vuoden takaa Lord of War elokuvassa agentin rooli.
Huolestuttavaa on se, etten löydä pahaa sanottavaa Richard Gerestä. Aluksi olin kovin skeptinen hänen suhteen, sillä en ole nähnyt häneltä kovin vakuuttavia näyttöjä alan leffoista. Toki the Jackal oli hyvä perusleffa, mutta siitähän on jo aikaa. Onko tässä nyt käynyt niin, että Gere vei potin? Kyllä. Wesley Snipes sivuroolinsa kanssa jäi odottelemaan ihmettä. Don Chaddlesta et saa pahista tekemälläkään, toki elokuvassa pariinkin otteeseen kyseenalaistetaan Tangon tekemiset rikollisena ja yritetään luoda tunnetta, että onko jokin vialla. Kuitenkin nämä miehet tärisivät kilpaa, sillä välin kun Eddie käy huorissa ja odottelee eläke-etujaan. Loppua kohden näemmekin melkein “taksikuskit” kun Eddie (Richard Gere) rupeaa “eläkepäivillään” leikkimään poliisia.
Henkilökohtaisesti olin hieman pettynyt käsikirjoitukseen sillä se oli sen verran köyhä, että tarinaa on jouduttu venyttelemään sinne ja tänne, että saadaan elokuvan pituinen tarina aikaiseksi. Erikoisen piirteen elokuvan juoneen tekee se, että kolmen päähenkilön tai sivuhenkilöiden tarinat eivät kohtaa olennaisesti kertaakaan, vaan pikemminkin sattuman ja kohtalon kaupalla. Brooklyn’s Finest on niin kolkko ja tyly perusleffa, että siltä ei kannata odottaa yhtään mitään. Näyttelijöiden ja ohjauksen vuoksi tämä silti kannattaa vilkaista läpi. Gere & Hawke onnistuvat yhdessä pelastamaan tämän elokuvan keskinkertaisuudelta. Muut jäävät epäolennaisiksi sivunäyttelijöiksi, oli miten paljon ruutuaikaa hyvänsä.