Oikealla asenteella katsottaessa piristää päivää kummasti

15.7.2010 01:30

Alkuperäinen nimi:Hung fan kui
Valmistusvuosi:1995

Töllöttimestä sattui tulemaan Jackie Chania ja sehän passasi, sillä olen nähnyt vain muutaman leffan missä hemmo rellestää. Äijän elokuvat ovat olleet viihdyttävää katseltavaa, joten hyvissä mielin lähdin katsastamaan tätä pätkää.

Kuten sanottu, juoni on hyvin yksinkertainen enkä sitä ala tässä enää kauheasti setvimään. Kiinalainen heppu Keung (Chan) matkustaa setänsä häiden johdosta New Yorkin Bronxiin. Eipä mene aikaakaan kun hän saa kokea alueen karun puolen paikallisen moottoripyöräjengin toimesta, ja lopulta joutuu vastakkain itse ammattirikollisten kanssa.

Jackien leffat ovat yleensä hyvin vauhdikkaita ja niin on tämäkin. Tuttuun tapaan pahoja kavereita mätkitään kungfun lisäksi turpaan kaikella minkä sattuu saamaan käsiinsä, huumori kukoistaa ja paljoa ei jarrutella. Viihdettä parhaimmillaan, eikö vain? No, niinkin voi sanoa. Mutta tämän tyyppisistä kohelluksista löytyy aina ne ärsyttävät seikat, jotka eivät välttämättä kaikkia, mutta ainakin itseäni jonkin verran häiritsevät.

Erityisesti näyttelijöiden suoritukset. Perusvarman(jos niin voidaan sanoa) Chanin lisäksi rainassa nähdään muun muassa pari mitäänsanomatonta naishenkilöä, erittäin teennäinen skidi, joukko idioottimaisia jengiläisiä sekä pökkelömäisiä pukukriminaaleja. Kun ruudulla pyörii jatkuvasti nämä samat naamat, latistaa se fiilistä tuntuvasti. Onneksi tällaisissa rymistelyissä pääpointti ei ole sivuhenkilöiden näyttelijäntaidoissa, mutta jonkun sortin taso olisi tässäkin kohtaa suotavaa.

Hieman ihmetytti myös pahisten voimasuhteet, tai millä termillä sitä nyt kutsuisikaan. Ensin Keung on erittäin kovassa pinteessä prätkäjätkien kanssa, ja loppupuolella ammattirikollisten pomoa nöyryytetään kuin viimeistä päivää. No hauskaahan tuo oli, ei siinä mitään. Myös kokonaisuudesta huomaa saman; alussa elokuva saattaa tuntua jopa rankalta, joka kuitenkin loppujen lopuksi päätyy huvittavaan loppuun. Chanin leffoissa (ja muissa toimintakomedioissa) tämän on ilmeisen yleinen järjestely.

Kaikesta huolimatta elokuva on erittäin hauska ja viihdyttävä. Stuntit ovat hienoja, vitsit hyviä ja monien kohtausten koomisuus naurattaa vielä jälkikäteenkin. Lopussa homma vedetään överiksi asti, kuitenkaan sen kummemmin häiritsemättä. Kun toiminta- ja komediapuoli on kunnossa, ei heikoille roolisuorituksillekaan jaksa sen enempää ärsyyntyä. Näin ollen kyseessä on viihdyttävä toimintakomedia, joka oikealla asenteella katsottaessa piristää päivää kummasti.

Arvosteltu: 15.07.2010