Öljyala on armotonta, eikä siinä ihmisoikeudet paljon paina.

16.7.2006 23:09

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Syriana
Valmistusvuosi:2005
Pituus:126 min

Maailmantalous ja varsinkin Yhdysvaltojen talouselämä on erittäin riippuvainen öljystä, ja maailman suurimmat öljylähteet ovat Lähi-idässä. Tämähän on jo varmaan monille tuttu asia. Ja varmaan tuttu asia on myös se, että talouselämä ja politiikka kulkevat käsi kädessä, varsinkin öljyalalla. Öljyn takia onkin vehkeilty poliittisella kentällä paljon ja Lähi-idän konflikteissa on öljy paljon mukana.

Syriana kertookin näistä öljyalan touhuista. Öljyala on armotonta, eikä siinä paljon ihmisoikeudet paina. Kaikilla on omat keinonsa saavuttaa tavoitteensa. Ihmisiä lahjotaan ja otetaan hengiltä. Asioita kuvataan tässä monelta kantilta. Näytetään niin amerikkalaisten liikemiesten, arabijohtajien, öljy-yhtiöiden työtekijöiden ja tavallisten arabien näkökulmaa. Kaikkien näkemykset ovat hyvin mukana. Homma tosin pyörii pääasiassa Yhdysvaltojen talousministeriön tutkijoiden ja Bob Barnesin (Clooney) ympärillä.. Talousministeriö tutkii erästä öljy-yhtiöttä ja Barnes touhuaa Lähi-idässä tuntemattoman tahon laskuun.

Syriana muistuttaa tyyliltään paljon Steven Soderberghin Trafficia. Eikä mikään ihme, sillä Syrianan käsikirjoittaja ja ohjaaja Stephen Gaghan on käsikirjoittanut Trafficin. Trafficin piirteitä tässä on aika paljon, vaikka elokuvat kertovat eri asioista. Näitä muun muassa yhdistää Syrianan ja Trafficin rikkonainen juonenrakenne, joka vaatii katsojalta paljon keskittymistä. Tätä elokuvaa ei kannatakaan katsoa väsyneessä mielentilassa. Tässä jää todella helposti asioita huomaamatta, jos ei ole tarkkana.

Syriana näyttää todella hyvin öljyalan armottomuuden. Tavalliset ihmiset ovat vain pelinappuloita öljybisneksen etujen edessä. Ihmisoikeudet ovat sillä alalla täysin toisarvoisia asioita. Myös politiikkaa sivutaan. Amerikkalaiset poliitikot ja öljyliikemiehet tekevät yhteistyötä, joka hyödyttää heitä molempia, mutta he jättävät tavallisen kansan syrjään. Syriana olisi voinut toki aihetta laajemminkin käsitellä, mutta varsin hyvin homma tässäkin selväksi tulee. Eikä öljybisnestä oikein voikaan käsitellä kovin laajasti yhdessä elokuvassa. Se on yksinkertaisesti niin laaja juttu.

Arvosteltu: 16.07.2006

Lisää luettavaa