Omaperäisiä ideoita tulee sellaisella syötöllä että heikompia hirvittää.

13.10.2003 17:00

Alkuperäinen nimi:Cypher
Valmistusvuosi:2002

Vincenzo Natalin kehuttu Cube ei koskaan innostanut juurikaan minua, mutta vielä astetta omaperäisempi Cypher iski kuin tuhat volttia.

Morgan Sullivan on tavallisen oloinen hiljainen mies, jolla ei ole juurikaan paheita. Morgan menee uuteen työpaikkaan, suureen firmaan, jossa hänelle laitetaan uusi identiteetti ja hän saa suorittaa pienimuotoisia, mutta salaisia tehtäviä. Morganin uusi persoona rupeaa kuitenkin ottamaan liikaa alansijaa heebon elämässä ja pian Morgan ei ole enää varma kuka hän on tai mitä helvettiä on tekeillä. Muutama kiero suurfirma, kaunis naisagentti ja hänen salainen pomonsa, aivopesut ym. ovat jokapäiväistä herkkua.

Vincenzo Natali on oikea mies ohjaamaan tätä hieman utopististä scifiä. Natali ei säästele visuaalisia kikkailuja ja hepun mielikuvitusta voi vain ihmitellä. Välillä leffasta tulee väistämättäkin mieleen Cronenbergin vanhemmat pätkät, eikä se ole huono asia. Myös käsikirjoitus on tehty huolella ja loppujenlopuksi koko sekava roska onkin kohtuu selvä ja selkeä kokonaisuus. Loppuylläri on kuitenkin ehkä liian helposti arvattavissa.

Näyttelijät istuvat osiinsa hyvin. Jeremy Northam sopii hyvin hieman pihalla olevaksi ukkeliksi, eikä Lucy Liun salaperäisessä hahmossa haukkimistakaan ole. Kliseitä leffassa ei ole juuri nimeksikään. Omaperäisiä ideoita tulee sellaisella syötöllä että heikompia hirvittää. Välillä kaikessa scifeilyssä mennään jo vähän yli (hissi juttu), mutta muuten Cypher pysyy hyvin aisoissa ilman suurempia ylilyöntejä. Tarina ei laahaa missään vaiheessa ja Natalin kerronta on mukaansa tempaavaa ja hienoa.

Cypher oli mukava leffa ja huomattavasti parempi kuin Cube. Vincenzo Natalin ohjauksia kannattaa odottaa jatkossakin.

nimimerkki: Criiticco

Arvosteltu: 13.10.2003