Onko se hyvä?

18.4.2014 10:45

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat:
Alkuperäinen nimi:Cannibal Holocaust
Valmistusvuosi:1980
Pituus:95 min

[I]Seuraava dialogi on suora transkriptio keskustelusta mikä käytiin Leffatykin (LT) ja tähtääjä Jurpon (J) välillä jälkimmäisen katsottua elokuvan Cannibal Holocaust. Tekstiä on editoitu luettavuuden parantamiseksi.[/I]

LT: Voitko valaista mistä [I]Cannibal Holocaust[/I] kertoo?

J: Lyhyesti sanoen leffa on aika yksinkertainen idealtaan. Neljästä juipista koostuva kuvausryhmä meni Amazonin viidakkoon ja jäi sille tielle. Antropologi Harolf Monroe (Robert Kerman) taas löytää kuvausryhmän jälkeensä jättämän materiaalin ja luonnollisesti katsoo sen. Materiaali luonnollisesti kertoo miten kyseiselle ryhmälle kävi.

LT: Miten heille kävi?

J: Lyhyesti sanoen surkeasti. Kiukkuiset alkuasukkaat tekivät heistä palapaistia. Hyvä.

LT: Mitä tarkoitat?

J: Tarkoitan sitä että kyseinen Alan Yatesin (Carl Gabriel Yorke) johtama ryhmä enemmän tai vielä enemmän vain ärsytti paikallisia asukkaita kunnes näiden kärsivällisyys petti. Mokoma ryhmä ei tuonut heidän elämäänsä muuta kuin kurjuutta ja nämä halusivat hankkiutua kurjuudesta eroon.

LT: Mitä tarkoitat ärsyttämisellä?

J: Kaikki tietävät että shokeeraava kuvasto lisää elokuvan kiinnostavuutta. Lloyd Kaufman tietää sen ja niin myös tässä elokuvassa oleva fiktiivinen Alan Yates tiesi sen ja myös leffan oikea ohjaaja Ruggero Deodato tietää sen. Luvassa on siis erittäin paljon shokeeraavaa ja erittäin autenttista kuvastoa. Eri elikoiden teurastuksen lisäksi ryhmä luonnollisesti ottaa yhteyttä paikallisiin asukkaisiin vähemmän diplomaattisella tavalla ja vielä jatkaa moista törttöilyä. Luonnollisesti jokaiseen aktioon on vastakkainen reaktio. Lisäksi on mielenkiintoista huomata että materiaalin löytänyt antropologi huomaa erittäin nopeasti että kadonnut filmiryhmä oli pelkkiä terrorisoivia roistoja.

LT: Voitko kertoa jotain elokuvasta teknisenä saavutuksena?

J: Budjetti oli pieni, mutta Deodato paikkaa sitä erittäin voimakkaalla realismilla. Se tarkoittaa sitä että väkivalta on raakaa, rumaa ja autenttista. Varsinaisen “kadonneen” materiaalin kuvakerronta on varsinainen kinematografian [I]tour de force[/I] vaikka siinä on muutamia illuusiota nakertavia omituisuuksia ja epäjohdonmukaisuuksia, mutta valittu kerrontatapa tekee sen jotenkin ymmärrettäväksi. Lisäksi Monroen hahmo antaa rehellisen tekosyyn alleviivata kadonneen kuvausryhmän törkeää käytöstä.

LT: Tärkein kysymys – onko se hyvä?

J: Missään nimessä [I]Cannibal Holocaust[/I] ei ole hyvä elokuva. Sen henkilöhahmot ovat pelkkiä paskapäitä ja juoni lattea, mutta se on voimakas elokuva. Se ei missään nimessä ole miellyttävä elokuva, mutta siinä on rehellistä, puhdasta autenttisuutta ja kyyninen näkemys ihmisen raadollisuudesta. Se on enemmän fyysisesti mitattavissa oleva esine kuin elokuva.

Arvosteltu: 18.04.2014

Lisää luettavaa