Jossakin kaukana taigassa, 1900-luvun alussa, samoilee joukko venäläisiä sotilaita. Kapteeni Arseniev (Solomine) piirtää karttoja. Muuta kovin tähdellistä asiaa sotilailla ei siellä näy olevankaan. Luontoäidissä on ihan tarpeeksi vastusta koko joukolle. Pakkanen hiipii luihin ja tiikeri väijyy piilossaan. Eräänä päivänä sotilaisiin törmää metsästäjägoldi Dersu Uzala (Munzuk). Kapteeni tykästyy tähän metsien mieheen oitis, tämä kun osaa ampua paremmin kuin yksikään hänen miehistään ja tuntee metsät paremmin kuin hyvin. Goldista tulee kapun pitkäaikainen ystävä ja yhdessä nämä kaksi sekä kapteenin miehet yrittävät selvitä ankarista talvista ja petollisen kauniista kesistä hengissä. Ihan tulee mieleen Disney- yhtiöiden eläinelokuvat, joissa kissat ja koirat vaeltavat läpi vaarojen ja pelastavat toisiaan vuorotellen. Pakko on kuitenkin myöntää, että ne leffat jäävät tästä kauas taakse – vaikkei goldilla ole edes luppakorvia.
Dersu Uzala perustuu Vladimir Arsenievin kertomuksiin, joista ohjaaja Akira Kurosawa ja hänen käsikirjoittajakumppaninsa Nagibin laativat käsikirjoituksen. Upeissa metsämaisemissa kuvattu teos on juuri sellainen, josta joku saa loistavan unilääkkeen korvikkeen ja joku toinen taas löytää siitä uuden syyn ylistää ns. taide-elokuvia. Yleisesti ottaen kyseessä on Kurosawan, tuon japanilaisen mestarin, varmalla otteella piirtämä henkilökuva. Oikeastaan kuvassa on lopulta kaksi henkilöä, vastakohtainen pari, jossa toinen ei olisi olemassa ilman toista.
Ohjaajalle tyypillisiä jutusteluhetkiä on kyllin, mutta niiden teho jää ainakin videoversiossa olemattomaksi. Joku turkasen debiili on tyrinyt oikein perinpohjaisesti. Leffaa siirrettäessä laajakangaskoosta ahtaampaan kuvaan ei ruutuun ole sitten millään onnistuttu saamaan edes toista kahdesta keskustelijasta. Vuoden 1975 parhaana ulkomaisena leffana Oscarin napannut elokuva on pilattu niin railakkaasti näillä kaameilla kuvanrajauksilla, ettei sitä soisi kenenkään sellaisena näkevän. Jos muita versioita on liikkeellä, niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla.