Kylmän sodan aika. Aika jolloin ns. kolmas maailma, varsinkin Afrikka, joutui suurvaltojen välisen voimakamppailun ja sapelinkalistelun leikkinappulaksi ja pelikentäksi. Tästä tilanteesta hyötyivät erityisesti palkkasotilaat. Luoteja ei säästelty, veri virtasi ja kaksinaismoralismi kukoisti. Kaikki vain pelkän rikkauksista ja strategisesta asemasta kamppailun tähden, jonka vaikutukset eivät ole häipyneet minnekään. Elokuvassa Villihanhet kerrotaan juuri kylmälle sodalle tyypillisestä juonittelusta.
Eteläafrikkalaisen valtion presidentti Limbani (Ntshona) on syrjäytetty vallasta ja vangittu. Kahta vuotta myöhemmin brittimiljonääri palkkaa mukavan kokoisen ryhmän palkkasotureita vapauttamaan Limbanin ja näin syrjäyttämään valtiota hallitsevan diktaattorin. Kyseisen multimiljonäärin kiinnostuksen kohde on kupari. Varsin omaperäiset miehet haalitaan kasaan, kova ja nähtävästi paljon brittien SAS:lta vaikutteita saanut koulutus alkaa. Limbani vapautetaan ja kaikki sujuu hyvin, kunnes niljakemiljonääri tekeekin sopimuksen diktaattorin kanssa. Limbani ja miehet jätetään oman onnensa nojaan.
Vaikka kyseessä onkin kaupallinen toimintaelokuva, on siinä paljon hyvää, kuten kritiikki suurvaltojen Afrikkaa kohtaan tekemästä juonittelusta omien etujensa ajamiseksi viattomien ihmisten henkien ja hyvinvoinnin kustannuksella. Helsingin Sanomien syyskuun ´06 kuukausiliitteessä on Kongoa käsittelevä artikkeli, joka summaa hyvin ajan hengen, erityisesti vuoden 1965 Simba-kapinan kukistamista käsittelevä kohta. Suosittelen.
Näyttelijätyötä voidaan luonnehtia mestarilliseksi. Sir Roger Moore vetää osansa hyvin kuivaa huumoria suoltavana luutnantti Shawn Fynninä. Winston Ntshona esittää erittäin mainiosti Limbania, tulevaisuuteen uskovaa ja rauhanomaista presidenttiä. Mutta näyttelijöistä yksi nousee ylitse muiden: rhodesialaistaustaista palkkasotilasta, luutnantti Pieter Coetzea esittävä Hardy Krüger. Coetzen hahmossa on tervettä kriittisyyttä ja suorasukaista moraalia vallitsevaa tilannetta kohtaan. Erityisesti hän kokee elokuvassa henkisen kasvun; rasistisesti ajattelevasta miehestä tulee optimistinen ja vähemmän kyyninen kun hän juttelee elokuvan kuluessa Limbanin kanssa.
Vaikka elokuvassa onkin raskaita teemoja, ja elokuvan alussa mm. näytetään autenttista kuvamateriaalia Afrikan maiden rotumellakoista, ei elokuvan katsominen tunnu liian raskaalta, kiitos pääasiassa tästä Moorelle. Tämä on hyvä elokuva jos on kiinnostunut laadukkaasta toimintaelokuvasta.
nimimerkki: Galeazzo