Olen nähnyt kyseisen elokuva kaksi kertaa, ensimmäisen kerran elokuvateattereissa ja toisenkerran blu-ray -elokuvana kotosalla. Tässä nyt vihdoin oma arvioni.
Ben Campbell (Jim Sturgess) on älykäs, mutta köyhä juuri 21 vuotta täyttänyt mies. Herralla on aikeissa päästä opiskelemaan Harvardin lääketietelliseen, mutta rahaa vaadittaisiin peräti 300 000 dollaria, mitä hänellä ei ole. Ben kuitenkin saa kutsun opettajaltaan, Micky Rosalta (Kevin Spacey), liittyä hänen johtamaansa tiimiin. Tiimi tarjoaa mahdollisuutta auttaa Beniä saamaan rahat opintojaan varten, he nimittäin laskevat kortteja pelissä nimeltä Black Jack. Alun epäröinnin jälkeen Ben tarttuu tilaisuuteen ja lähtee opiskelijaryhmän mukaan Vegasiin laskemaan kortteja. Matkalla rikkaaksi mieheksi Ben kuitenkin unohtaa vanhat ystävänsä ja kokee muitakin hieman kriittisempiä ongelmia. Tästä alkaa paras kasino-elokuva koskaan.
“We do not gamble, we play the system.”
Kuten mainitsin, luokittelen 21:sen parhaimmaksi kasino-elokuvaksi koskaan sillä perusteella, että siitä ei puutu mitään. Elokuva on suorastaan nerokkaasti toteutettu. Se herättää katsojassa moraalisia ajatuksia, esittää varsin nerokkaasti toteutettua kortin laskentaa, säväyttää todella hienolla visuaalisella ilmeellä ja kauniilla kuvilla Vegasista, jotka myös saavat katsojan kiinnostumaan itse kortin peluusta ja matkasta Vegasiin.
Dialogi toimii niin sulavasti ja hauskasti oikeilla hetkillä, että sitä ei voi muuta kuin ihailla. Jännitystä on luotu sopivasti Black Jack -pöytiin. Kohtaukset pöydissä nimittäin saavat katsojan tuntemaan kuin olisi itse läsnä paikalla.
Elokuva ei jää laahaamaan alussa, keskivaiheessa, eikä lopussa vaan mielenkiintoisen aiheensa lisäksi tarjoaa katsojalle varsin hupaisaa huumoria, osuvaa näyttelytyötä ja hienoja maisemakuvia Vegasista alusta loppuun. Äänitehosteet ja leppoisat musiikki-valinnat ovat loistavasti valittu kyseiseen elokuvaan. Ohjaustyö on loistavaa, sillä sujuvat kamerakulmat ja loistavasti luodut kohtaukset vievät elokuvan tunnelman kattoon ja sieltä ei sitten tulla alas pitkään aikaan.
“Do you think you can beat the system?”
En ollut ennen tätä elokuvaa kuullut Jim Sturgessistä, mutta täytyy myöntää että tämän elokuvan jälkeen tulen seuraamaan herran muitakin projektejä innokkaana. Hän nimittäin vetää nappisuorituksen tositapahtumiin perustuvassa tarinassa opiskelijana, joka lähtee pelaamaan Vegasiin ja voittaa älykkyytensä ansiosta miljoonia. Herra osaa olla samaan aikaan vakuuttava niin nuorena opiskelijapoikana, kuin karismaattisena Black Jack -pelaajana.
Kevin Spaceyn roolisuoritus on jälleen kerran aivan omaa luokkaansa. Mies on panostanut rooliinsa paljon ja sen huomaa – hän nimittäin eläytyy opettajan rooliin täydellisesti ja tekee aivan loistavan roolisuorituksen. Karismaattinen tapa ottaa kohtaukset kuin kohtaukset haltuunsa on todella vakuuttavaa ja ihailtavaa.
Kauneudellaan ja naispuolisena näkökulmana kasinopöydässä puolestaan loistaa Kate Bosworth. Naikkonen on tehnyt aivan uskomattoman ja realistisen roolisuorituksen Benin opastajana ja rakastajattarena. Sivurooleissa esiintyvät Aaron Yoo, Laurence Fishburne, sekä Benin kaksi opiskelijatoveria tekevät myös hienon sivuroolin ja eläytyvät elokuvan tarinaan loistavasti.
“You know what I like the most about Vegas? You can be whoever you want to be.”
Tarina puolestaan etenee varsin nerokkaasti. Elokuvaan pätee sanonta “kaikki ei ole sitä miltä näyttää”. Nimittäin juonenkäänteet ja pari muuta hienosti toteutettua kohtausta tulevat varmasti yllättämään katsojan niin ensimmäisellä, kuin toisellakin katselukerralla (jollei nyt sitten ole aivan loistavaa muistikuvaa elokuvan jokaisesta tapahtumasta). Loppu on taatusti ennalta-arvaamaton ja tuo katsojallekin “olipas tuo nerokkaasti toteutettu” -tunteen. Henkilöhahmoja ei jätetä puolitiehen, vaan niihin elokuva keskittyy perinpohjin ja saa täten katsojankin välittämään elokuvan jokaisesta hahmosta.
“Winner, winner, chicken dinner.”
Kokonaisuudessaan 21 on loistavasti toteutettu tositapahtumiin perustuva kasino-leffa, höystettynä loistavalla näyttelijä kaartilla, ohjaustyöllä ja mukaansatempaavalla juonella. Tosin täytyy myöntää, että elokuva on lähinnä suunnattu kasino-elokuvien ystäville. Jos et ole itse aiheesta kiinnostunut, pidät sitä lähes varmasti vähintään keskivertotason elokuvana loistavista roolisuorituksista ja erinomaisesta tarinankerronasta johtuen. Jos tosin et ole varma, tai olet edes hitusen kiinnostunut itse aiheesta, se on taattua viihdettä alusta loppuun ja tulet varmasti pitämään siitä. Joka tapauksessa, elokuva tulee taatusti lunastamaan odotuksesi.
“How’s that for life experience professor? Did I dazzle you? Did I jump off the page?”