Paras kauhuleffa heti Kubrickin Hohdon jälkeen.

2.4.2006 20:23

Alkuperäinen nimi:The Evil Dead
Valmistusvuosi:1981

SubTV teki oikean kulttuuriteon näyttäessään Evil Deadin Suomen telkkarissa – ja vielä leikkaamattomana. Pakkohan sellainen kulttiklassikko oli katsoa, ja tallentaa vielä DVD-levyllekin.

Alkuperäinen Evil Dead on trilogian paras ja pelottavin osa, mutta kyllä sille kieli poskessa -asenteelle saa nauraakin. Ja hyvä niin, sillä ilman huumoria Evil Dead olisi monelle liian kova pala nieltäväksi. Evil Dead on jokatapauksessa pohjattoman pelottava ja ahdistava elokuva, tämä tosin vaatii oikeanlaisen asennoitumisen. Sensuurin synkkinä vuosina, jolloin Evil Dead on ollut joko pannassa tai torsoksi leikeltynä, on aivan varmasti leffasta kiertänyt paljon kopion kopion kopioita kaverilta toiselle. Evil Dead olikin silloin jokaisen pakko nähdä tavalla tai toisella, ja se muun muassa toimi edellytyksenä nykyiselle hyvin ansaitulle kultti-statukselle. Vasta 2000-luvun alussa Evil Dead vapautui monien muiden pannattujen elokuvien tapaan sensuurin kylmistä kahleista ja pääsi jopa teatterilevitykseen harvoihin ja valittuihin teattereihin.

Sam Raimilla ja Wes Cravenilla on ollut jonkinnäköinen leikkimielinen kilpailu meneillään. He lainailvat toistensa elokuvien sisältöä ja kaikkea muutakin omissa elokuvissaan. Evil Deadissa löytyy mökin kellarista kahtia revitty The Hills Have Eyes -juliste. Tällä Raimi halusi tuoda esille, että Evil Dead on pelottavampi elokuva. (Vaikka The Hills Have Eyes on pelottava ja ahdistava, seison tässä tapauksessa Raimin takana.) Craven käytti itse samaa kikkaa Spielbergin Tappajahaita kohtaan. Evil Dead 2:ssa oven yläpuolella lojuu Freddyn hanska, joka johtuu siitä, että Craven pilkkasi leikkisästi Evil Deadia Painajainen Elm Streetillä-leffassa jälleen revityllä julisteella. Ja Nancy katsoo Evil Deadia pysyäkseen hereillä. Lisää viitauksia on oletettavasti vielä olemassa, mutta itse löysin nämä. Raimi ja Craven ovat tiettävästi pysyneet väleissä, sillä eihän leikkimielisestä kilpailusta voi olla kenellekään haittaa – päinvastoin.

Juoni on yksinkertainen ja moneen otteseen myöhemmin koettu – kiitos Evil Deadin. Viisi nuorta lähtee metsään ränsistyneeseen mökkiin. Mökin kellarista (The Hills Have Eyes-julisteen vierestä) löytyy vanha nauhuri, joka siältää lainauksia Book of the Deadista. Nuoret kuuntelevat nauhan ja äkkiä metsän pahat voimat iskevät päälle. Sitä seuraa demonizombien kirkumiset ja huikeat Raimille vielä nykyisinkin tutut kamera-ajot.

Näyttelijät Evil Deadissa ovat amatöörejä vailla minkäännäköistä koulutusta. Mutta yksi on ylitse muiden: itse Kuningas, Bruce Campbell. Campbell on kaimansa Bruce Leen ohella karismaattisimpia näyttelijöitä. Ainoa asia, joka Evil Deadissa jäi vaivaamaan on, että Bruce Campbell ei pääse vielä irroittelemaan, eikä trilogian ykkösosassa vielä kuulla legendaarisia one-linereita, mutta jatko-osien one-linerien määrä kyllä korvaa tämän pikkuvian.

Leffan K18-merkintä on kieltämättä ansaittu, vaikka olen koko merkinnän olemassa oloa vastaan, sillä eihän sitä ole esimerkiksi Ruotsissa tai Tanskassakaan. Mutta kyllä verta lentää siihen malliin, että ihan pienimpien ei ole syytä edes haaveilla leffan katsomisesta.

Evil Dead on eräs omaperäisimmistä kauhuleffoista. Sen lähes nollabudjetti ja kieli poskessa -asenne takaavat ainutlaatuisen nautinnon, eikä kannata ihmetellä jos leffa tulee katsottua moneen otteseen. Budjetti on naurettavan pieni, mutta tulos on kekseliästä ja hyvän näköistä. Ennen kaikkea leffassa näkyy tekemisen ilo. Kuinkahan monessa muussa hard core -veriurheiluleffassa nähdään stop motion muovailuvaha-animaatoita? Kuten jo sanoin – kekseliästä. Ja maidolle ja puurollekin annetaan ihan uusi merkitys.

Evil Dead on trilogian paras ja Raimin ehdottomasti paras elokuva, ja omasta mielestäni paras kauhuleffa heti Kubrickin Hohdon jälkeen. Ymmärrän kyllä täysin, miten jotkut eivät voi sietää Evil Deadia, mutta en keksi mitään syytä olla suosittelematta sitä kaikille hyvistä elokuvista pitäville. Uusintaversiokin on suunnitteilla, mutta huhun mukaan kokonaan ilman Ashiä. Voi rähmä, sanon minä.

Jälleen kerran: Älä ota sitä vakavasti.

“You will die! Like the others before you. One by one, we will take you.”

nimimerkki: The Wolf

Arvosteltu: 02.04.2006