Paras Spider-manista tehty TV-sarja.

26.2.2014 15:05

Käsikirjoittajat: , ,
Alkuperäinen nimi:Spider-Man
Valmistusvuosi:1994

Spider-man the Animated series vuodelta 94 on ikivihreä klassikko, jota mm. MTV3 näytti aikoinaan lauantaiaamuisin ja nelonen myöhemmin arkiaamuisin. Sarja oli ehdoton suosikkini, kun olin lapsi ja on se sitä kieltämättä edelleen. Se on säilynyt muistoissani kaikki nämä vuodet ja kun satuin törmäämään pohjoismaalaiseen julkaisuun koko sarjasta, niin en voinut vastustaa kiusausta. Laitoin boksin heti tilaukseen (aikuinenkaan ei ole ikinä liian vanha katsomaan tätä sarjaa) ja jäin odottamaan innolla. Ja oi kyllä! Nyt jälleen sarjan läpi kahlattuani tulvi useat muistot lapsuudestani pintaan. Kertakaikkiaan mahtava animaatio!

Olen perustarinan käynyt läpi jo useaan otteeseen muissa arvosteluissa, joten sen jätän väliin. Sarjassa ei kuitenkaan näytetä Spider-manin syntyä, vaan katsojan oletetaan tietävän sen jo sarjakuvista. Siihen kyllä viitataan muutamissa takaumissa.
Sen sijaan jokaiset viisi kautta sisältävät tietynlaisen oman tarinan ja teeman, jota jaksot käsittelevät. Ensimmäinen kausi käytännössä esittelee joka jaksossaan Spider-manin tunnetuimpia vihollisia tämän kohdatessa heidät ensi kertaa. Mukana ovat mm. Lisko, Tohtori Mustekala, Mysterio, Mörkö ja tottakai Venom. Ensimmäisen kauden aikana Spider-man joutuu vastatusten heidän kaikkien kanssa, ja yrittää tasapainoilla kaksoiselämänsä kanssa.
Toinen kausi sisältää jo kunnon juonenkehitystä ja mutaatio on kauden pääteema. Spider-man saa vastaansa kuusi pahinta vihollistaan yhdessä ja samaa aikaan tuskailee mutaationsa kourissa. Apua hän hakee ryhmä X:ltä ja kaudella vierailee heidän lisäkseen mm. Punisher. Neogenetiikka, mutantit ja hyväksynnän hakeminen ovat voimakkaasti esillä kauden aikana. Kyseessä on ehkä sarjan syvällisin kausi.
Kolmas kausi lukeutuu sarjan parhaimmistoon ja menninkäisteema on vahvasti läsnä. Mörön lisäksi myös Hämiksen legendaarisin vihollinen Vihreä Menninkäinen astuu kuvioihin ja Spider-man/Peter Parker saa kokea elämänsä suurimpia menetyksiä. Kaudella vierailee myös Daredevil ja Kingpinin menneisyydestä paljastuu mielenkiintoisia asioita.
Neljäs kausi ottaa harppauksen eteenpäin Mary Janen kohtalon myötä ja uusi salaperäinen nainen ilmestyy kuvioihin, nimittäin legendaarinen Black Cat. Kausi käsittelee supersotilasteemaa ja Kapteeni Amerikkakin vilahtaa mukana. Kausi seuraa lähinnä Hämiksen ja Black Catin suhdetta ja vie sitä eteenpäin.
Viides kausi on sarjan huonoin ja ehkä omituisinkin, mutta päättää koko sarjan pirun hienosti. Mystinen Madame Web kutsuu Spider-manin elämänsä taisteluun ja hän joutuu kokemaan elämää suurempia asioita. Kaudella paljastuu paljon yllättäviä asioita ja tapahtuu mullistavia käänteitä. Mukana on paljon vierailijoita Marvelin sarjakuvista, kuten Ihmeneloset, Kapteeni Amerikka, Red Scull, Doom ja jopa kaikki hahmot luonut Stan Lee itse! Kausi saa myös hieman avoimen lopun, mutta jättää kuitenkin haikeat jäähyväiset seittisankarille.

Kokonaisuutena aivan mahtava animaatio, jollaista ei tulla enää tekemään. Kyseessä on selvästi paras Spider-manista tehty TV-sarja. Jokainen kausi eroaa toisistaan sopivasti ja hahmot ovat syvällisiä. Jännitystä, toimintaa ja draamaa on sopivassa suhteessa ja muutama erittäin koskettavakin hetki on saatu mukaan. Spider-man/Peter Parker on samaistuttava tyyppi ja pahikset motivoituneita. Ketään ei halua vain valloittaa maailmaa. Tai no, ehkä Kingpin on hieman suuruudenhullu ilmestys, mutta pääosin hänkin haluaa vain bisnestensä sujuvan.

Käsikirjoitus on siinä mielessä hyvä, että se muistuttaa monesti kuin mitä tahansa jännitysdraamaa. Hahmojen välistä juonittelua ja yllätyksiä on paljon mukana ja edellisten kausien tapahtumilla saattaa olla suuri merkitys myöhemmissä kausissa.

Toteutus on komeaa ja animaation jälki hienoa. Toimintakohtaukset ovat jännittäviä ja tyylikkäitä, vaikka viimeisissä kausissa alkavat olla hieman väsyneitä. Tunnelma on kuitenkin kohdillaan, mikä on kaiken A ja O. Musiikit ovat ikimuistoisia ja erityisesti tunnari on syöpynyt mieleen. Kyseessä on ehdottomasti yksi tunnetuimmista.

Mitä tähän lisäämään. Kaikinpuolin loistava animaatiosarja ja ehdotonta herkkua Spider-man faneille. Myös muille tämän on täydellinen tutustumismahdollisuus Hämiksen vauhdikkaaseen maailmaan. Viimeinen jakso saattaa tuoda jopa kyyneleen silmäkulmaan vannoutuneimmille faneille. Kiitos Stan Lee historian upeimmasta supersankarista.

Arvosteltu: 26.02.2014