Paras vampyyrielokuva sitten Veren vankien ja Oldman-Draculan.

27.11.2005 11:41

Alkuperäinen nimi:Salem's Lot
Valmistusvuosi:2004

Salem’s Lot perustuu Stephen Kingin samannimiseen romaaniin ja se nähtiin aluksi lyhyenä TV-sarjana. Kyllä elokuvasta näkee että alkuperäisesti se on tullut ulos paperille Kingin kynästä, mieshän on ilmiselvä nero!

Elokuva alkaa mukavan mustavalkoisesti, mutta sitä taisi kestää enintään minuutin. Kirjailija Benjamin “Ben” Mears (Rob Lowe) päättää tulla kirjoittamaan hieman tarinaa pahasta, joka ei sitten loppujen lopuksi olekkaan ihan sitä mitä uskottiin. Samaan aikaan Jerusalem’s Lotiin muuttaa kaksi antiikkikauppiasta, kylläkään toista heistä ei koskaan näy. Ihmekkös tuo, mies on vampyyri. Toinen, Richard Straker (Donald Sutherland) on hienostuneen oloinen vanhempi mieshenkilö, joka paljastuu Vampyyrikuninkaan (jonka nimeä en muista mutta häntä näyttelee Rutger Hauer) vartijaksi ja palvelijaksi. Ukkelit sitten tykkäävät pistää kansaa matalaksi, niin lapset kuin aikuisetkin lakoavat ja ikävä kyllä heräävät seuraavana yönä. Kun kaikki kyläläiset on ns. muutettu vampyyreiksi tai ihan muuten vaan tapettu niin että pari kappaletta eläviä on jäljellä, on keinot aika tiukilla. Lopputuloksen saa tietää katsomalla elokuvan.

Siis pätkähän on aivan loistava! En ole pitkään aikaan nauttinut näin hyvästä vampyyrielokuvasta, nykyään niitä ei pahemmin ilmesty. Salem’s Lot ylitti odotukset roimasti! Näyttelijöistä voin sen verran kertoilla että kaikki suorittivat roolinsa ainakin kohtalaisen hyvin, mutta oli siellä niitä helmiäkin! Esimerkiksi kaikkien rakastama Donald Sutherland veti roolinsa niin ihanan… mitenkäs sen sanoisi.. Homosti! En varmasti ikinä unohda kun Donald tervehtii eräitä komeita nuorukaisia ikkunasta jonkin näkoisellä käden pyörityksillä. Se oli hupaisaa! Jotkut nuoristakin näyttelijöistä (nimistä ei ole tietoakaan) vetivät roolinsa niin hyvin, että hatun norstot teille, pojat!

Elokuva ei sinäänsä onnistunut minua pelottamaan. Pari kertaa säpsähdin, esimerkiksi kuten Arska on ennen minua maininnut sen aivan äärimmäisen kliseisen “leivänpaahdin+leivät pomppaa ulos” -kohtauksen! Säikähdin kyllä! Olisihan se pitänyt arvata. Mutta alkuperäisteos (se Kingin kirja) oli tehty hyvin sillä vampyyrielokuvien pahin moka on se kun mokaillaan sen mukaan mitä vampyyri voi tehdä ja mitä ei. Ihanainen Stephen Kingoli kuitenkin ottanut kaiken varmuuden vuoksi mukaan, joten ei voi enää kovin pahasti mokata tuon elokuvan käsikirjoituksessa tai muuten teossa.

Lopullinen arvio on että elokuva oli todella hyvä! Sen verran hyvä että katsoin sen kahden kuukauden sisällä neljä kertaa, enkä koskaan ole tehnyt niin ennen! Kaikki oli kohdallaan, kannatan! Paras vampyyrielokuva sitten Veren vankien ja Oldman-Draculan!

nimimerkki: Annis

Arvosteltu: 27.11.2005