Wolfganf Petersenin ohjaama ja vuonna 1981 valmistunut Das Boot on mestariteos toiseen maailmansotaan liittyvien elokuvien joukossa. Sukellusveneklassikko on totisesti jo vuosien ajan jättänyt pysyvät jäljet katsojien mieleen.
Parasta Das Bootissa on sen tunnelma. Saksalaisten sukellusveneen meininki on käsinkosketeltavissa, miehistön tehtävät tulevat hyvin selville ja konehuoneessa leijuvan öljyn hajun pystyy aistimaan. Lisäksi hahmojen hermot riekaleiksi repivät kokemukset ahtaissa huoneissa keskellä merta luovat omaa tarinaansa itse taistelukohtauksien rinnalla.
Das Boot kuvailee loistavalla tavalla henkilöhahmojen kehittymistä ja suhdetta tehtävään ja sotaan ylipäätään. Tapahtumia seurataan suurilta osin sukellusveneessä ”vierailulla” olevan kirjeenvaihtajaluutnantin silmin. Itse veneen kapteeni on karismaattinen ja peloton johtaja, ja aluksen kakkosupseerin, nuoren yliluutnantin hahmo on kärrätty natsipatrioottisuuden puolelle luoden vaiennutta vastakkainasettelua.
Verkkaisuudestaan huolimatta Das Boot tarjoilee jännitystä. Taistelussa aluksen mennessä yhä vain syvemmälle alkaa perustukset narista ja pultit seinistä irtoilla. Suvantovaiheissa tunnelman palauttaa elokuvan hieno tunnusmusiikki. Elokuvan loppu on miltei jo oma tarinansa, joka ei jätä ketään kylmäksi raadollisuudellaan. ALARM!