Niinhän se sanontakin jo kuuluu, että pojat ovat poikia. Tässä musavideoita aikaisemmin ohjanneen Peter Caren debyyttielokuvassa kaksi katolista teinipoikaa ovat henkisen kasvun kynnyksellä. Mielessä ovat luonnollisesti kepposet, vastakkainen sukupuoli ja sarjakuvat. Rikkinäisen perheen runtelema Tim (Kieran Culkin) purkaa patoutumiaan milloin mihinkin ja tasapainoisempi Francis (Emile Hirsch) seuraa uskollisesti perässä. Opettajana toimiva nunna (Jodie Foster) on poikien ykkösinhokki. Pilat ja kepposet pahenevat hiljalleen ja menevät lopulta kohtalokkaan pitkälle…
Aina silloin tällöin suurista elokuvamassoista löytyy tällaisia täysin piilossa pysyneitä helmiä, joiden maine ei ole kiirinyt ainakaan tänne Suomen perukoille saakka. En ollut kuullut tästä leffasta mitään ennen katselemista enkä siten tiennyt yhtään mitä odottaa. Elokuva aiheutti lopulta todella positiivisen yllätyksen.
Kuoripoikien kosto sisältää mielenkiintoisen miksauksen eri tyylilajeja. Elokuva ammentaa aineksia niin draaman, mustan komedian kuin myös jännityksenkin saralta. Kaiken lisäksi tasaisin väliajoin elokuva muuttuu hetkeksi animaatiomuotoon kertoen poikien kehittelemää sarjakuvatarinaa. Kaikesta tästä johtuen katsoja ei missään vaiheessa tiedä mitä seuraavaksi on odotettavissa, mikä pitää posiitivisesti mielenkiintoa yllä koko ajan.
Tarina rakennetaan hienon poikkeavasti ja etenkin päähenkilöiden hahmot ovat onnistuneita. Katsojan sympatiat vaihtelevat elokuvan edetessä. Välillä sitä on poikien puolella, välillä heitä vastaan ja välillä vain toinen osapuoli saa sympatiat puolelleen. Poikien hahmot ovat yllättävänkin syviä eikä näennäisesti piilossa pysyviä piirteitä alleviivata, vaan katsojan on tavallaan piirrettävä hahmot itse kokonaisiksi. Nuorten vaikeita rooleja tulkitsevat loistavasti lahjakkuutta huokuvat Emile Hirsch, Kieran Culkin ja Jena Malone. Itse asiassa niin loistavasti, että kokeneemmat ja nimekkäämmät Jodie Foster ja Vincent D’Onofrio jäävät täysin sivurooliin, mikä toki oli elokuvassa tarkoituksenakin.
Kuoripoikien kosto on paljon valtavirrasta poikkeava kasvutarina, joka toimii monella eri tasolla. Suosittelen lämpimasti!