Potkaisee sotapyssyräiskintäelokuvia raa’asti persauksille ja avaa uuden polun aidoille, machoileville sotaelokuville.

11.10.2008 20:28

Arvioitu elokuva

300

Ohjaajat:
Alkuperäinen nimi:300
Valmistusvuosi:2006
Pituus:117 min

300 perustuu mm. Sin Cityn luojan Frank Millerin sarjakuvaan ja se kuvaa löyhästi Thermopylain taistelua vuodelta 480 eaa, jossa spartalaiset ja persialaiset sotivat keskenään.

Elokuva alkaa, kun pieni ryhmä persialaisia lähettejä tulevat pyytämään spartalaisia astumaan Persian kuningas Kserkseen tahtoon. Spartan kuningas Leonidas raivostuu persialaisten röyhkeydestä ja potkaisee johtavan lähetin kaivoon tokaisten vain: “Madness? This is Sparta!”, ja hetken kuluttua ollaankin sodassa Persian miljoona-armeijaa vastaan. Leonidaksen sotasuunnitelmiin tulee kuitenkin pieni mutka, sillä oraakkelit eivät halua Spartan armeijan lähtevän sotaan, lähestyvän pyhän Karneia-festivaalien takia. Leonidas kuitenkin vähät välittää oraakkeleiden tahdosta ja kokoaa 300 parasta, sekä urhoollisinta miestään ja lähtee kohti sotatannerta tavoitteenaan pysäyttää persialaisten eteminen. Samalla hänen vaimonsa, Spartan kuningatar Gorgo (Lena Headey) yrittää saada neuvoston ylipuhutuksi, jotta he lähettäisivät armeijan miehensä avuksi.

300 kuvaa todella realistisesti urheiden ja kuolemaa uhmaavien spartalaisjoukkojen taistelutahtoa ja sitkeyttä. Mm. Kuolleiden Aamunkoitto -elokuvan ohjannut Zack Snyder keksi käyttää elokuvansa kuvaamiseen bluescreenia, jotta se saataisiin näyttämään mahdollisimman paljon alkuperäisen sarjakuvan tyyliseltä. Lisäksi Snyder keksi käyttää efektien ja joidenkin hahmojen luomiseen CGI:tä. CGI:n käyttäminen oli nerokas veto Snyderilta. Se saa muinaiset hirviöt todella aidon ja kammottavan näköisiksi. Veriroiskeet ja ruumiinosien irtoamiset näyttävät karmivan todellisilta, mistä saammekin kiittää pitkältä komealta näyttävää CGI-animaatiota. Myöskin sen ajan Kreikan maisemat on tehty silmiä hivelevän kauniisti. Niin taistelutantereetkin syvällä Thermopylain solassa, kuin Spartan kauniit temppelitkin ovat hengähdyttävän upeita. Vuorimaisema auringonlaskun aikaan… Frank Miller on kieltämättä saanut sarjakuvaansa ikuistettua kauniit maisemat, jotka ohjaaja Snyder on siirtänyt valkokankaille.

Jos 300-elokuvassa ei mässäillä erikoistehosteilla, niin missä sitten? Jossain Jerry Bruckheimerin suuren budjetin milleniumpumpum-mäiskeessäkö? Ei ei, kyllä 300 on aivan omassa luokassaan erikoistehosteiden määrässä ja varsinkin niiden laadussa. Melkeinpä koko elokuva on täynnä taistelua. Tässä tapauksessa voisi sanoa, että erikoistehosteet ovat melkeinpä koko elokuva. Jos ne epäonnistuvat, muka-kaunis Sparta-Persia-taistelu voisi näyttää vain yhdeltä kattila päässä toteutetulta MTV-sukupolven mättöelokuvalta. Mutta jos erikoistehosteet onnistuvat, ne voivat parhaimmillaan tuoda elokuvalle intensiivisyyttä, särmää ja yksinkertaisesti mielenkiintoa katselulle. Ja näin lyhyesti sanottakoon: 300 onnistuu erikoistehosteiltaan täydellisesti. Em. CGI:n käyttö taistelukohtauksissa saa taistelut näyttämään uskomattoman tyylikkäiltä ja nostavat katsojan pulssin takuuvarmasti maksimilukemiin. Taistelukohtausten jokainen yksityiskohta ollaan hiottu viimeistä kohtaa myöten: kuinka veri roiskahtaa, jos miekka sivaltaa tietystä kohtaa vartaloa, miten ympäristölle käy taistelun aikana (mm. veriroiskeet maassa, ruumiit, kuopat maassa…), miltä sääolosuhteet mm. sade näyttävät… kaikki nämä ja monet muutkin seikat ollaan mietitty todella tarkkaan, jotta ne näyttäisivät mahdollisimman realistisilta. Ainakin erikoistehosteiden puolelta 300 on hetkeäkään epäröimättä täysien pisteiden arvoinen.

Elokuvan kuvaamiseen tarvitaan jo pelkästään juonta katsomalla paljon näyttelijöitä. 300-elokuvaa olikin tekemässä uskomattoman laaja määrä näyttelijöitä, joista osa vietti paljon aikaa kameran edessä, kun taas osa vain vilahti muutamassa kohtauksessa. Kuningas Leonidasta näyttelevä Gerard Butler omistautui roolilleen täysin hankkimalla ennen kuvausten alkamista järjemättömän muskelimaiset lihakset. Butler on Leonidaksen roolissa yhtä järeä kuin lihaksensakin antavat näyttää. Suuri sotasankari, luovuttamattomien ja kuolemaa pelkäämättömien joukkojensa johtajan täytyy olla tyyni kuin viilipytty ja kova kuin valettu betoni. Butler esittää näitä eleitä uskottavan tuntuisesti. Alun “This is Sparta!” -karjaisustakin huomaa, että Butlerin uskottavuus on kunnossa. Kuningas Leonidaksen vaimoa Gorgoa näyttelevä Lena Headey ei kuitenkaan onnistu olemaan yhtä uskottava kuin vastanäyttelijänsä Butler. Headey saa kuningatar Headeyn näyttämään liian hennolta ja sirolta. Tästä syntyykin suuri ja hämmentävä ristiriita, sillä eihän mahtavan sotasankarikuninkaan vaimo voi olla kuin kuka tahansa pullia leipova kotiäiti. Lisäksi Headey tuntuu näyttelevän vain pintapuolisesti, eikä tuo todellista potentiaaliaan esille, mikäli häneltä sellaista vielä löytyy. Persian kuningasta, jumalallista Kserksesiä näyttelevä brasialainen Rodrigo Santoro ei myöskään loista uskottavuudellaan. Lukuisista telenoveloista testoteronintäytteiselle valkokankaalle siirretty Santoro näyttää suorastaan naurettavalta sotakuninkaaksi. Pikemminkin hänet voisi yhdistää johonkin Bollywoodin Taj Mahalin aputanssijaksi, mutta ei todellakaan mahtailevaksi sotatyranniksi.

300-elokuvan pieneröinen juoni kulkee kiittettävään malliin taistelusta toiseen 300 sotilaan luovuttamatonta ja sinnikästä taistelua seuratessa. Kuitenkin pieni Spartan puolelle kehitetty sivujuoni, jossa kuningatar Gorgo yrittää hakea lisäapua, ei ota toimiakseen. Tämä ei johdu mitenkään ohjaaja Snyderin kyvyistä vaan ihan vaan siitä yksinkertaisesta syystä, että katsoja on niin lumoutunut taistelun tiimellyksestä, eikä jaksa vaivata päätään merkityksettömällä sivujuonella joka ei lisävalaise mitenkään tarinan kulkua. Lisäksi varsinainen tarina on upeista taisteluista huolimatta onttoa, sillä se ei sisällä muuta kuin taistelua. Toisaalta tämä ei jää haittamaan, sillä koko elokuvan teemahan käsittelee Thermopylain taistelua. Kuitenkin elokuvan alussa kerrottava taustoitus Spartalaisten sotilaiden koulutusvaiheista taustoittaa tarinaa mukavaan malliin, ja antaa pienimuotoiset lähtökohdat katsojalle. Elokuvan musiikkipuoli kuulostaa komealta. Tyler Batesin säveltämä nopeatempoinen musiikki sopii taistelukohtauksiin kuin nyrkki silmään. Musiikki antaa lisäpotkua muutenkin vauhdikkaille kohtauksille ja luo energisyyttä jo valmiiksi intensiiviseen tarinaan.

Kokonaisuutena 300 on upeilla erikoistehosteilla koristeltu intensiivinen taistelukertomus 300 miehen sitkeydestä ja periksiantamattomuudesta, vaikka vihollinen näyttäisi kuinka voittamattomalta. Potkaisee sotapyssyräiskintäelokuvia raa’asti persauksille ja avaa uuden polun aidoille, machoileville sotaelokuville.

Arvosteltu: 11.10.2008

Lisää luettavaa