Vuonna 1980 ilmestyi elokuva nimeltään Maniac, jota on luonnehdittu yhdeksi kaikkien aikojen verisimmistä ja häiriintyneimmistä elokuvista. Leffan ohjasi ainakin minulle ennestään tuntematon heppu nimeltään William Lustig ja pääosassa mielipuolisena sarjamurhaajana loistaa Joe Spinell (1936 – 1989).
“I warned you not to go out tonight..”
Frank Zito (Spinell) on New Yorkin alamaailmasta uhreja etsivä tunteeton ja raaka sarjamurhaaja. Hän etsii uhreikseen nuoria naisia, jotka hän tappaa keinolla millä hyvänsä. Tappamisen jälkeen hän skalpeeraa uhrinsa ja ripustaa heidän hiuksensa omille rakkaille mallinukeilleen. Tappamiensa naisten päänahkoja keräilemällä Frank yrittää pitää auto-onnettomuudessa kuolleen äitinsä luonaan. Nuori Anna-niminen nainen kuitenkin ystävystyy Frankin kanssa tietämättä tämän sairaasta pakkomielteestä. Rankkaa verellä mässäilyä on luvassa, eikä elokuvaa suositella heikkohermoisille.
Elokuvan efekteistä ovat vastuussa Tom Savini ja Rob Bottin. Tom Savini muistetaan myös George A. Romeron zombiefilmeihin “Dawn of the Dead” ja “Day of the Dead” tekemistä varsin näyttävistä efekteistä. Maniacin efektit ovat todella realistisia ja paikoin erittäin verisiä.
Lustig hoitaa ohjaajan hommat ihan mallikkaasti ja Joe Spinell sopii mielestäni enemmän kuin hyvin mielipuolisen, hyytävän murhaajan osaan. Efektimestari Tom Savini ansaitsee erityismaininnan varsin brutaalista “haulikkokohtauksesta”. Kyseinen kohtaus on vielä 27 vuoden jälkeenkin todella aidon näköinen. Monen elokuva-asiantuntijan mielestä kohtaus kuuluu ehdottomasti kauhuelokuvan historiaan.
Elokuva on joutunut sensuurin hampaisiin useaan otteeseen ja mm. Englannissa se on edelleen rankasti leikattu. Suomessakin elokuva julkaistiin leikkaamattomana DVD:llä vasta tänä vuonna. Sensuuri ei ole purrut pelkästään elokuvan rankkoihin kohtauksiin, vaan joissain maissa myös elokuvan kansikuvasta on sensuroitu murhaajan kädessä oleva verinen veitsi.
Yhteenveto leffasta. Elokuva on mielestäni kestänyt hyvin aikaa, eivätkä efektit näytä vanhentuneen päivääkään. Maniac on rankka (ja erittäin raaka) matka mielipuolisen sarjamurhaajan sairaaseen mieleen. Elokuvan pääosan esittäjä Joe Spinell kuoli sydänkohtaukseen vuonna 1989, vain 53-vuotiaana.
Leffaa voi pienellä varauksella suositella kaikille slasher/splatter-tyylisen kauhun ystäville ja miksei myös muille kauhuleffoista pitäville. Mitään teinikauhua on sen sijaan turha odottaa, sillä tässä leffassa murhaajana häärii jo keski-ikään ehtinyt raavas mies.
Jos joku päättää tämän elokuvan katsoa, niin suosittelen häntä hankkimaan käsiinsä hiljattain Suomessa ilmestyneen kahden levyn Special Edition -julkaisun, joka sisältää elokuvan alkuperäisen, leikkaamattoman 87 minuuttisen version.
nimimerkki: Juki