Renny on onnistunut tekemään amerikkalaistyylistä toimintaa omalla tyylillään.

15.4.2006 22:23

Arvioitu elokuva

Ohjaajat:
Käsikirjoittajat: ,
Alkuperäinen nimi:Born American
Valmistusvuosi:1986
Pituus:93 min

Renny Harlinin esikoispitkä Jäätävä polte herätti aikoinaan kohua sen neuvostoliittovastaisuuden vuoksi. Ottaen huomioon sen ajan meiningin ja Suomen roolin kylmässä sodassa, niin en yhtään ihmettele, miksi leffa aikoinaan kiellettiin Suomessa. Aikoinaan leffassa näytettävät kidutuskohtaukset varmaan järkyttivätkin, mutta 2000-luvulla Jäätävä polte on muuttunut kaikesta järkyttävyydestä viihdyttäväksi.

Renny kirjoitti yhdessä ystävänsä Markus Selinin kanssa käsikirjoituksen ja Selin rahoitti myös elokuvan. Renny lähti elokuvan saaman nuivan palautteen vuoksi Hollywoodin tekemään elokuvia. Hyvin alkaneen uran jälkeen heppu ohjasi yhden flopin, joka sai jatkokseen lisää floppeja ja tällä hetkellä Rennyn ura tavoittelee pohjamutia. Markus Selin puolestaan on Suomessa työskentelevä pahamaineinen leffaporho, joka on tekemessä suomalaisista elokuvista enemmän amerikkalaistyylisiä. Kummankin ura kumminkin lähti käyntiin tästä toimintatrilleristä, jonka budjetti oli huimat 16,7 miljoonaa markkaa, mikä merkitsi kalleinta suomalaista elokuvaa siihen mennessä.

Pätkän alatasoinen käsikirjoitus sisältää suunnilleen tällaisen juonen: Kolme amerikkalaista frendiä lähtevät lomalle Suomeen. Hetken mielijohteesta kaverit ylittävät Neuvostoliiton rajan, vaikka kyltit ovat varoittamassa. Poikien huviretki muuttuu painajaiseksi, kun he joutuvat neuvostoliittolaiseen vankilaan. Yhdysvallat alkavat neuvotella pojista, mutta mitään erikoista ei näytä tapahtuvan. Samaan aikaan kaverukset joutuvat taistelemaan hengestään kurjassa vankilassa.

Jäätävää poltetta ei ole tehty suurella aivokapasiteetilla, vaan suurella sydämellä. Typerän mahtipontiset musiikit pauhaavat elokuvaan hienoa fiilistä tuovana taustalla. Kliseitä on mukana aimo annos, mutta niinhän kasaritoiminnassa kuuluukin. Renny on onnistunut tekemään amerikkalaistyylistä toimintaa omalla tyylillään. Toimintaohjaajana Renny on kyllä aika hyvä ja jotkut toimintakohtaukset ovat varsin hienosti toteutettuja. Varsinkin alkupuolella venäläisessä pikkukylässä tapahtuva toimintakohtaus on kaikessa karuudessaan upeata katseltavaa. Rennyn tapaan mukana on kiva määrä kivoja yksityiskohtia.

Amerikkalaiskolmikkoa esittävät näyttelijät (Mike “chuckinpoika” Norris, David Coburn ja Steve Durham) ovat aika huonoja näyttelijöitä, mutta Norris pääsee toteuttamaan isälleen kunniaa tekevän treeniosion, joka kaikessa huvittavuudessaan ja kasariudessaan on aika rautainen kohtaus. Ismo Kallio venäläisenä kiduttajana ja Vesa Vierikko pimahtaneena vankina hoitelevat kuitenkin hommansa kunnialla kotiin.

Ajatusmaailmaltaan Jäätävä polte on aikamoista roskaa, mutta elokuvateknisesti tämä ei ole täysin epäonnistunut. Kyllä tämä voittaa monet uudet toimintapläjäykset, sillä tästä löytyy fiilistä ja kerronta pitää otteessaan sen tarvittavan 93 minuutin ajan. Ei tämä elokuvallisestikaan ole mikään täysi fiasko, mutta kaikessa kasarifiiliksessään Jäätävä polte on hyvä viihdepläjäys. Kuuluu kategoriaan “väsynyt mielen tila ja viikonloppuilta”. Leffan typerä asenne Neuvostoliittoa kohtaan on täysin hanurista, mutta se vain tuo liisä huumoria mukaan. Oli elokuvan aiheuttamat tunteet minkälaiset tahansa, niin tylsää tämän parissa ei ainakaan tule olemaan.

Arvosteltu: 15.04.2006

Lisää luettavaa