Ridley Scottin ohjaama Gladiaattori on miehen paras ohjaustyö sitten elokuvien Alien- 8.matkustaja ja Blade Runner. Russell Crowe esittää Rooman armeijan kenraalia Maximus Decimus Meridiusta. Joaquin Phoenix näyttelee Commodusta, josta tulee vilpillisesti Rooman keisari.
Commodus pettää Maximuksen ja järjestää hänelle teloituksen, joka kuitenkin epäonnistuu. Maximus matkustaa takaisin kotiinsa, mutta musertuu nähdessään vaimonsa ja poikansa murhattuna ja kotinsa tuhottuna. Maximuksesta tulee orja, josta tulee gladiaattori. Hän hämmästyttää muita taistelijan taidoillaan ja saa liikanimen Espanjalainen. Lopulta gladiaattorit matkustavat Roomaan Colosseumille keisari Commoduksen järjestämiin kisoihin ja Maximus huomaa koston paikan tulleen.
Ridley Scott on työryhmineen ja 100 miljoonan dollarin budjetin turvin luonut upean antiikin maailman, joka on Colosseumia myöten hienosti viimeistelty. Taistelujen ryske ja brutaalisuus syöksyy suoraan ruudulta kotisohvalle ja katsojan tajuntaan. Kaikki hahmot ovat omalla tavallaan mielenkiintoisia ja myös sivuhahmoihin on panostettu. Russell Crowen ja Joaquin Phoenixin roolityöt hipovat täydellisyyttä. Russell Crowe vankkana ja viisaana Maximuksena ja Joaquin Phoenix täysin henkisesti heikkona ja säälittävänä Commoduksena.
Aivan täydellinen paketti ei kuitenkaan ole kyseessä. Joitakin taistelukohtauksia vaivaa ajoittain pieni sekavuus. Elokuvan musiikki ei nouse kunnolla esille kuin parissa kohtauksessa. Muuten se on varsin neutraalia ja tavanomaista orkesterin pauhausta.
Gladiaattorista on ilmestynyt myös upea kolmen levyn DVD pakkaus, joka sisältää pidennetyn version itse elokuvasta ja runsaasti ekstroja. Gladiaattori on eeppisen seikkailun ystävän varma valinta ja löytää varmasti paikkansa myös monen muun elokuvan ystävän kokoelmista.
nimimerkki: Vega