Samat jutut tuppaavat toistumaan, mutta mitään suurta romahdusta ei tapahdu.

9.1.2005 14:03

Alkuperäinen nimi:Outside Providence
Valmistusvuosi:1999

Elämää Oppimassa perustuu ohjaaja Peter Farrellyn omiin kokemuksiin 70-luvun high schoolissa.

Tim, tai kuten hänen isänsä sanoisi Dildo(Shawn Hatosy) on poika joka ei pahemmin stressaa mistään asiasta. Itse asiassa hän ottaa niin rennosti, että lähtee ajamaan ilman korttia pilvessä ja kaikkihan tietävät miten siinä käy? Juuri niin. Palkintona hän saa viettää viimeisen kouluvuoden tiukkuudestaan tunnetussa Cornwallin sisäoppilaitoksessa, missä poitsu saa pari uutta kaveria, ihastuu, rakastuu, pössyttää ja kunhan vain keekoilee.

Ah, ollapa nuori taas ja 70-luvulla. Juuri tällaisten elokuvien jälkeen(vertaa Detroit Rock City) jokainen normaali alle 20-vuotias ja miksei ylikin toivoo todella, että olisi syntynyt 20 vuotta aikaisemmin, jotta olisi saanut kokea kaiken tuon. Jengi bilettää enemmän kuin laki sallii, alkoholi kuten myös miedot huumeet virtaavat ja aikakauden hitit pauhaavat yhtenään taustalla. Tulevaisuus ei tuota huolia vaan keskitytään siihen missä mennään nyt. Samalla opitaan muutamia elämän nyrkkisääntöjä.

Tietenkään Elämää Oppimassa ei käsittele mitään elämän suuria kysymyksiä kuten keitä me olemme, mistä me tulemme ja minne me menemme vaan sen voima perustuu puhtaasti helposti lähestyttäviin ja samaistuttaviin henkilöhahmoihin. Monenlaista tallaajaa mahtuu yhden pojan kavereihin ja ilahduttavinta on se ettei ketään ole kirjoitettu karikatyyrimaiseksi pölvästiksi joita viljellään turhankin paljon nykyisin. Suhteellisen tuntemattomat näyttelijät vetävät myös roolinsa mahtavalla tavis-tyylillä. Ei mitään hölmöilyä, ollaan niin kuin oikeassa elämässäkin.

Mutta toisaalta leffassa ei ole mitään suurta houkutinta(Muistakaamme Delta-Jengin huima loppu) Peter Farrellyn kirjasta en tiedä, mutta ainakin käsikirjoitus tuntuu juonen osalta turhan lattealta. Samat jutut tuppaavat toistumaan, mutta mitään suurta romahdusta ei tapahdu. Alec Baldwinin esittämän isän ja tämän pokerikavereiden keskustelut sen ajan tapahtumista ja julkuista piristävät satunnaisesti meininkiä. Muistakaamme myös lahjakas pyörätuolissa istuva velipoika Jackie, joka luo kaiken tarinaan tarvittavan lämmön.

Arvosteltu: 09.01.2005